Luonan vastaanottokeskuksissa on terveydenhoitajia alle normien

Svenska Ylen mukaan sosiaali- ja terveysalan yritys Luonan ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa on liian vähän terveydenhoitohenkilökuntaa. Luonan seitsemästä pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksesta viidessä alitetaan suositellut hoitajamäärät.

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttoviraston tunnus rakennuksen ulkoseinässä
Yle

Maahanmuuttovirasto suosittelee vastaanottokeskuksiin yhtä hoitajaa 150 turvapaikanhakijaa kohti. Määrä tulee sosiaali- ja terveydenhuoltolainsäädännöstä, mutta maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten ylläpitäjien välisissä sopimuksissa puhutaan mitoituksen suhteen vain suosituksista.

- Tämä johtuu siitä, että maahanmuuttovirasto ei ole siinä asemassa, että se voisi antaa määräyksiä. Voimme kuitenkin antaa huomautuksia ja tarvittaessa irtisanoa sopimukset, jos suosituksia ei noudateta, sanoo ylitarkastaja Päivi Hieta Svenska Ylen haastattelussa.

Hieta kertoo, että puutteista on keskusteltu Luonan kanssa. Hän uskoo, että asiassa päästään eteenpäin.

– Olemme käyneet suosituksia läpi ja todenneet, että ne eivät täysin täyty, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa, sanoo Hieta.

SPR:n pääkaupunkiseudulla ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa ei maahanmuuttoviraston mukaan ole ollut puutteita hoitajamitoituksissa.