1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeenlinnassa kuohuu taas – valokuvaaja väittää todistavansa, että perussuomalainen valtuutettu vuosi luottamuksellista tietoa Sunny Car Centeristä

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ja kaupunginvaltuuston jäsen Kari Ilkkala (ps.) ottavat jälleen rajusti yhteen Sunny Car Centeriin liitetystä tietovuodosta. Kiemunki on tiistaina lähettänyt Hämeenlinnan kaupungille todisteita siitä, että Ilkkala järjesti suunnitelmallisesti reilu vuosi sitten kaupunginhallituksen kokouksesta tietovuodon sambialaiseen verkkolehteen. Ilkkala kiistää syytökset.

Kotimaan uutiset
Kuvassa ote Markku Wiikin todistajanlausunnosta
Valokuvaaja Markku Wiikin todistajalausunto koskien Kari Ilkkalan toimia Sunny Car Centerin Sambia-kuvioita.Miki Wallenius / Yle

Nyt jo konkurssiin asetetun Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma toi jo syyskuussa 2014 julkisuuteen selvityksen, jonka mukaan kaupunginhallituksesta olisi vuodettu salassa pidettäviä tietoja sambialaiselle verkkolehdelle. Tuolloin todisteita asialle ei ilmeisesti saatu.

Mahdollinen tietovuoto liittyi elokuussa Zambian Watchdog-verkkolehdessä julkaistuun virheelliseen uutiseen rahanpesuepäilystä, joka koski Hämeenlinnaan suunnitteilla olevan Sunny Car Centerin rahoitusta.

Nyt puolitoista vuotta myöhemmin freelancekuvaaja Markku Wiik väittää Yle Hämeenlinnan haastattelussa, että hänellä on vedenpitävät todisteet siitä, kuka vuoti luottamuksellista tietoa kaupunginhallituksen kokouksesta elokuussa 2014. Wiik väittää vuotajan olevan perussuomalaisten valtuutettu Kari Ilkkala.

Ruutukaappaus Hämeen Sanomien verkkolehdestä, jossa kuva tekstiviestistä
Ruutukaappaus Hämeen Sanomien verkkolehdestä 26. tammikuuta 2016.Miki Wallenius / Yle

– Siitä ei pääse mihinkään. Ne todisteet kertovat, kuinka vuoto on tapahtunut ja mistä se on lähtenyt. Pystyn sen (todistamaan) dokumenteilla ja muilla keskinäisillä keskusteluilla ja keskusteluita on kuullut muutkin kuin minä. Jos mennään raastupaan, ja kun luulen, että mennään, niin todisteet löytyy. En minä muuten tätä todistajalausuntoa olisi antanutkaan.

Hämeen Sanomissa on julkaistu kuva (siirryt toiseen palveluun), jonka väitetään esittävän Kari Ilkkalan lähettämää tekstiviestiä. Kuvan viestissä annetaan ymmärtää, että Sunny Car Centerin rahoituskuviot voisi saattaa tiedoksi Sambian mediaan. Kuvan ottajaksi on merkitty Markku Wiik.

– En kerro mitä todisteita on tässä vaiheessa. Jos joudun tilanteeseen, jossa joudun kertomaan, niin sitten kerron, mutta nyt vaikenen.

Todisteet siis kertovat, että perussuomalaisten valtuutettu Kari Ilkkala on tietovuodon takana?

– Aivan sataprosenttisella varmuudella.

Sana sanaa vastaan

Markku Wiik ei ole antanut lausuntoaan kuitenkaan poliisille todistajan asemassa. Tämä tarkoittaa sitä, että tapauksessa on sana sanaa vastaan.

Wiikin omien sanojen mukaan hänen motiivinsa tuoda asia julki on se, että kuran kaataminen muutamien päättäjien niskaan loppuu.

Iisakki Kiemunki ja Kari Ilkkala (oik.) Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokoushuoneessa
Iisakki Kiemunki (kuvassa vasemmalla) luottaa Markku Wiikin kertovan totuuden tietovuodosta. Kari Ilkkala (oik.) pitää väitteitä hölynpölynä.Kari Mustonen / Yle

– Tässä on muutamat henkilöt joutuneet kärsimään niin hirveästi, että pitkän pohdiskelun ja mietinnän jälkeen päätin, että tälle asialla on pakko saada piste, Markku Wiik vittaa pitkään jatkuneeseen eripuraan joidenkin kaupunginvaltuutettujen välillä.

Freenlancekuvaaja Markku Wiik sanoo seuranneensa SCC-asiaa ensimmäisestä tiedotustilaisuudesta lähtien hyvin tarkasti.

Miksi Wiik kertoo tietonsa juuri nyt?

– Tämä käy rankaksi tämä salailu. Olen miettinyt sitä pitkään ja päätin tulla ulos tästä lopulta. Hämeenlinnan kaupungille tarkoituksenomaisen haitan teko olisi vaan jatkunut ja jatkunut. Tällä on saatu niin paljon pahaa aikaan Hämeenlinnan kaupungille – kaikkia hankkeita, projekteja on viivästetty. Ajattelin, että nyt päästäisiin asioissa eteenpäin ja kunnallispolitiikka jatkuisi rehtinä ja reiluna.

Ilkkala pitää todistajalausuntoa "hölynpölynä"

Tietovuotosyytösten kohteena oleva Hämeenlinnan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen Kari Ilkkala pitää syytöksiä mustamaalaamisena.

– Puhdasta hölynpölyä, enkä ymmärrä mistä ja miksi Markku Wiik tekee näinja mistä hän on saanut tällaisen motiivin.

Joka ikisessä tilanteessa olen toiminut kaupunkilaisten etu mielessä ja omatuntoni on tässä asiassa täysin puhdas.

Kari Ilkkala

Hämeen Sanomille Ilkkala oli jo tuoreeltaan myöhään tiistai-iltana kertonut erovansa luottamustehtävistään taatakseen kaupungin päätöksentekokyvyn. Yle Hämeenlinnalle Ilkkala kuitenkin pyörittelee kysymystä.

– No, mä katson nyt näin, että minua kohtaan on nyt esitetty erittäin vakavia syytöksiä, jotka voivat pahimmillaan johtaa rikoslain mukaiseen syytteeseen. On syytä erittäin nopeasti selvittää tämä asia. Mutta sen sanon kaupunkilaisille, että kuljen täysin pystypäin tässä asiassa. Joka ikisessä tilanteessa olen toiminut kaupunkilaisten etu mielessä ja omatuntoni on tässä asiassa täysin puhdas.

Tiistai-iltana lähettämässään tiedotteessa Kari Ilkkala nostaa esiin myös tekstiviestikuvan. Hänen mukaansa netti on täynnä ohjelmia, joilla puhelimeen tulevan tekstiviestin voi saada näyttämään tulleen haluamastaan numerosta.

Sotkun taustalla henkilökohtaisia kiistoja

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, sosiaalidemokraattien Iisakki Kiemunki luottaa Markku Wiikin väitteisiin ja todistusaineistoon. Yle Hämeenlinnan suorassa lähetyksessä keskiviikkoaamuna Kiemunki kertoi näkemyksiään näin:

Mikä todistaa sen, että Kari Ilkkala on tietovuodon takana?

– Wiikin kertomus ja sitten hänellä on tämä tekstiviesti hallussaan. Hänen kertomuksensa kaikki osat kyllä täsmäävät ihan täydellisesti. Yhdistettynä muihin todisteisiin ja viitteisiin, mitä tästä asiasta on ollut, niin kyllä mulla on ihan täydellinen luottamus siihen.

Onko tässä nyt niin, että enemmän ihmiset riitelevät kuin asiat?

– Ihmisetkin ovat riidelleet pitkään. Jätän sen muitten arvioitavaksi, että mikä merkitys sillä on, että kaupunginhallituksesta viedään pöydän ulkopuolelle asioita ja vääristelläään ja yritetään ajaa sillä omaa etua ja kampittaa muita. Kyllä tämä Wiikin kertomus myöskin siitä, että poliittisen toiminnan ainoa tarkoitus on tiputtaa, kaataa virkamies ja poliittista johtoa, niin on aika paljon puhuva.

Mitä tästä seuraa Hämeenlinnan kaupungille?

– Kun Wiik otti yhteyttä ja nämä todisteet sain käsiini, niin vein ne kaupunginjohtajalle ja kaupunginjohtajat ovat sitten niitä arvioineet. Arvioinnin lopputulos on sitten se, että kyllä tässä on syytä selvittää sekä rikosoikeudellinen että tämä meidän kaupungin hallinnollinen puoli, että saadaan niin sanotusti totuus esiin.

Kaupunginhallituksen luottamus mahdollisesti tulee arvioitavaksi?

– Jos koetaan, että luottamus kaupunginhallitukseen on rapautunut, niin perustetaan tilapäinen valiokunta tutkimaan sitä asiaa. Tilapäinen valiokunta tekee esityksensä valtuustolle ja valtuusto päättää sitten, että nauttiiko hallitus luottamusta vai ei. Jos ei, niin koko toimielin erotetaan ja sitten sinne valitaan uusia jäseniä.

– Tilapäisen valiokunnan voi perustaa neljäsosa valtuutetuista aloitteella tai sitten kaupunginhallitus voi tehdä siitä esityksen, ja jos kaupunginhallitus tekee maanantaina tämäntyyppisen esityksen, niin sitten helmikuun valtuustossa asetettaisiin tilapäinen valiokunta. Valiokunta taas varmaan seuraavaan kokoukseen mennessä pystyy työnsä tekemään, arvioi Kiemunki.

Onko oma paitasi puhdas?

– No kyllä on!

Lue seuraavaksi