Yllätyskäänne rahoituksessa – valtio lupaa Raide-Jokerille 83 miljoonaa asuntorahastosta

Valtio on valmis rahoittamaan Raide-Jokeria, kertoo asuntoasioista vastaava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Asiasta kertoneen Helsingin Sanomien mukaan valtion osuus olisi kolmasosa Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen suunnitellun radan kustannuksista.

Kotimaa
Raide-Jokerin linja Keilaniemestä Pitäjänmäen, Pakilan ja Viikin kautta Itäkeskukseen.
Raide-Jokerin linja Keilaniemestä Pitäjänmäen, Pakilan ja Viikin kautta Itäkeskukseen.Petteri Juuti / Yle

Vielä syksyllä näytti siltä, että valtio ei myöntäisi avustuksia pääkaupunkiseudun isoille liikennehankkeille. Muun muassa Helsingin keskustan alla kiertävän Pisara-radan avustukset laitettiin jäihin.

Asuntoasioista vastaava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kertoo, että Valtion asuntorahastosta myönnetään Raide-Jokerin rakentamiseen 83 miljoonaa euroa, koska rata edistää asuntorakentamista.

– Tämä on erittäin tärkeä asia hallituksen tavoitteen, asuntorakentamisen lisäämisen vuoksi, Tiilikainen sanoi Radio suomen Ajantasa-lähetyksessä.

Tiilikaisen mukaan hankkeella on hallituksen tuki.

– Olen iloinen, että voin tehdä esityksen, että tuolta valtion asuntorahastosta voidaan näin merkittävää, asumista edistävää hanketta rahoittaa. Nyt täytyy käydä neuvottelut loppuun kaupunkien kanssa, joita tämä koskee. On hyvä saada tärkeä hanke mahdollisesti eteenpäin.

Hän uskoo, että neuvottelut Helsingin ja Espoon kanssa saadaan valmiiksi kevään aikana.

– Kaupungilla täytyy olla valmius lisätä kaavoitusta ja rakentamista edellytetyllä tavalla plus sitten panna se oma rahoitusosuus, Tiilikainen muistuttaa.

Kaupungit tyytyväisiä uuteen rahoitusnäkymään

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.) pitää Tiilikaisen lupausta myönteisenä yllätyksenä.

– Kun Pisara on ollut vastatuulessa hallituksen suunnalla, niin on erittäin hienoa, että hallitus on löytänyt sitten reitin mahdollisen toisen merkittävän liikenneinfrahankkeen rahoituksen järjestämiseen omalta osaltaan, sanoo Rauhamäki.

Tuoreessa lausunnossa Helsingin rakennusvirasto toteaa, että pikaraitiotien rakentaminen ei ole mahdollista vielä vuosina 2016-2022. Viraston mukaan Raide-Jokerin rakentamisen nopeuttaminen vaatisi muiden liikennehankkeiden järjestyksen uudelleenarviointia.

Rauhamäki toivoo, että Raide-Jokeri lähtisi kuitenkin nopeasti liikkeelle ja kaupungit löytäisivät rahoituksen niille jäävälle kahdelle kolmannekselle radan kustannuksista.

Myös Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on tyytyväinen uusiin rahoitusnäkymiin.

– Raidejokeri parantaa poikittaisia yhteyksiä ja palvelee asukkaita hyvin. Se täydentää koko Helsingin seudun liikennejärjestelmää, jonka tulee toimia sekä pitkittäin että poikittain, linjaa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kaupungin tiedotteessa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).