Koe uusi yle.fi

Venäjä on raottanut porttia Suomeen vasta vähän – "Itänaapurista valmiina lähtemään satoja tuhansia ihmisiä"

Nykyinen turvapaikanhakijoiden virta Venäjältä saattaa olla vasta esimakua. Venäjä ei tarjoa siirtolaisille ja pakolaisille käytännössä juuri mitään mahdollisuuksia laillistaa oleskeluaan Venäjällä.

Ulkomaat
Turvapaikanhakijoiden käyttämä auto Sallan rajanylityspaikalla 7.1.2016
Turvapaikanhakijoiden käyttämä auto Sallan rajanylityspaikalla 7.1.2016Tapani Leisti / Yle

Itärajan kautta Suomeen viime aikoina tulleet turvapaikanhakijat saattavat olla vasta ensimmäinen noronen ennen suuremman turvapaikanhakijajoukon saapumista.

Siirtolaisia ja pakolaisia Venäjällä auttavan Memorial-ihmisoikeusjärjestön mukaan Venäjällä on erittäin paljon kolmansien maiden ihmisiä valmiina lähtemään länteen.

– Jos liikkuminen todella vapautettaisiin, sadattuhannet lähtisivät. Naapureidemme pelot ovat täysin perusteltuja, Memorialin pakolais- ja siirtolaisasioiden vetäjä Svetlana Gannushkina kertoo.

Hänen mukaansa syy lähtöhalukkuuteen on yksinkertainen: Venäjä ei käytännössä tarjoa siirtolaisille mahdollisuuksia olla laillisesti Venäjällä puhumattakaan muusta avusta.

Vain 795 henkilöä on saanut virallisen pakolaisaseman Venäjältä.

Svetlana Gannushkina

– Venäjällä ei ole turvapaikkajärjestelmää. Ihmiset eivät saa Venäjällä mitään. Vain 795 henkilöä on saanut virallisen pakolaisaseman Venäjällä eikä sekään takaa mitään muuta kuin laillisen oleskelun Venäjällä, Gannushkina sanoo.

Esimerkiksi Ukrainan konfliktia paenneille ukrainalaisille on Venäjällä tarjottu vain vuoden kestävää väliaikaista turvapaikkaa.

Paljon laittomia siirtolaisia

Venäjällä onkin paljon pakolaisia ja siirtolaisia, joilla ei ole virallista asemaa.

– Keskustelin Venäjältä Norjaan pyrkineiden afgaanien kanssa. Siellä oli ihmisiä, jotka ovat kahdeksan vuotta asuneet Venäjällä ilman minkäänlaista laillista asemaa, Gannushkina sanoo.

Käsky ylhäältä

Ylen haastattelema Gannushkina ei usko, että Venäjän viranomaiset olisivat suoraan järjestämässä pakolaisvirtaa Suomen rajalle. Selvästi viranomaiskäytäntöjä on kuitenkin muutettu.

– On selvästi annettu käsky päästää helpommin ihmisiä rajalle. Toisaalta pakolaiset ovat myös huomanneet, että Eurooppaan pääsee nyt paljon pakolaisia, Gannuskina sanoo.

Pakolaisvirtaa Venäjältä Suomeen hillitsee kuitenkin Venäjän jäykkä viranomaisjärjestelmä. Laittomasti itänaapurissa oleskelevalle edes lähteminen Venäjältä ei ole helppoa.

– Siihen tarvitaan joko kauttakulkuviisumi, jonka saaminen ei todellakaan ole helppoa tai tuomioistuimen antama karkottamispäätös, Gannushkina sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kotimaiset elokuvat

Armomurhaajassa periaatteen miehet maksavat kalliisti härkäpäisyydestään

Minibudjetilla tehty tyly suomalaistrilleri kerää suitsutusta maailmalla

Kulttuuri

Tuntuuko, että suomalaisissa elokuvissa on aina samat naamat? Yle selvitti, kenellä on eniten rooleja

Matti Onnismaa

Harva tunnistaa 2010-luvun käytetyintä näyttelijää – Matti Onnismaa on sivuroolien kuningas

Susi

"Karjaisin kovaa ja ajattelin, että siitä ne lähtevät karkuun. Niin ei käynyt."

Katso video: Sudet tulivat vain muutamien metrien päähän työmiehestä Ruokolahdella