SPR:n toiminnanjohtaja: Turvapaikanhakijan ja työntekijän suhteessa hyväksikäytön mahdollisuus

Työntekijöiden ja turvapaikanhakijoiden välisiä sopimattomia suhteita ei ole tullut ilmi SPR:n vastaanottokeskuksissa Savo-Karjalassa. Piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haatajan mukaan henkilöstöä on ohjeistettu asiassa tiukasti.

turvapaikanhakijat
Kädet.
Anu Rummukainen / Yle

SPR:n Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisa Haatajan mukaan vastaanottokeskuksen työntekijällä ei voi olla suhdetta turvapaikanhakijaan. SPR:n on aiemmin kerrottu lopettaneen muutamia työsuhteita vastaanottokeskuksissa syntyneiden sopimattomien suhteiden takia.

– Olemme kertoneet meidän henkilöstölle, että jos tuntuu siltä, että suhde on syntymässä, niin esimiehelle pitää antaa asiasta tietoa. Esimies järjestelee sitten asian. Jos työntekijä ei kerro, annamme kirjallisen varoituksen, Kaisu Haataja toteaa.

Mikäli suhde on syntynyt, yksi vaihtoehto tilanteessa on Haatajan mukaan siirtää turvapaikanhakija toiseen vastaanottokeskukseen.

– Tai sitten työntekijä tekee oman päätöksen. Mutta suhdetta ei voi olla vastaanottokeskuksen asukkaan kanssa. Työntekijöiden täytyy ymmärtää, että siinä on molemminpuolisen hyväksikäytön mahdollisuus ja sitä me emme salli. Tulijat ovat haavoittuvassa asemassa, ja silloin jos työntekijoillä on suhde, niin se ei ole oikeudenmukaista meidän turvapaikanhakijoitamme kohtaan. Siinä ei ole neuvotteluvaraa, Haataja jatkaa.

Savo-Karjalan alueella on neljä SPR:n vastaanottokeskusta ja niissä työskentelee yhteensä noin 80 henkilöä.