Afroja ja futuristisia lettejä – afrikkalaiset hiustrendit ovat muotia Suomessakin

Afrikkalaiset hiustyylit näkyvät suomalaisessakin katukuvassa. Tämän hetken trendeihin kuuluvat värikkyys, letit, irtohiukset ja auki oleva afro. Afrikkalaiskampauksilla halutaan peilata myös omaa identiteettiä.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Ulkona on pakkasta, mutta Helsingin Töölössä jugendtalon katutasossa sijaitsevassa parturi-kampaamossa on lämmin tunnelma. Taustalla soi nettiradiokanava, josta kuuluu hip hoppia ja RnB:tä.

Kampaamon kultakehyksisten peilien edessä Priscilla Mmari laittaa Rebekka Kuukan hiuksia, ja Meron Laine valmistaa Bethel Degefulle kampausta, jonka ideana ovat violetinväriset letit. Valtavaa tukkamäärää selvitetään piikeillä ja kammoilla. Taustalla häärää meikkaaja Keiku Borgström.

Priscilla Mmari ja Rebekka Kuukka. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

– Minulla on ollut aiemmin kampauksia, joissa on ollut tässä sivuilla viivoja. Mutta nyt halusin jotakin erilaista, sellaista jossa on vähän muotoa, Rebekka Kuukka kertoo.

– Tähän sivuille laitetaan nyt cornrow-letit ja lisäksi tässä on elementtinä aukinainen ja vapaa afro, länsiafrikkalaiset sukujuuret omistava Kuukka jatkaa.

Irtohiuksia Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Hiukset ja Fiskarsin sakset

Tällä hetkellä Helsingin ja Suomen suurimpien kaupunkien katukuvassa näkyy värikkäitä afrikkalaiskampauksia, mutta pari vuosikymmentä sitten tilanne oli toinen.

– Kun olin pikkutyttö, äitini leikkasi tukkani aina ihan lyhyeksi Fiskarsin saksilla. Ei ollut muutakaan vaihtoehtoa, koska Suomesta ei löytynyt tuohon aikaan yhtään kampaamoa, joka olisi osannut tehdä afrohiuksia, Etiopiasta adoptoitu Laine kertoo.

Meron Laine selvittelee irtohiuksia, Bethel Degefua hymyilyttää. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Samanlaisia muistoja on puoliksi tansanialaisella Mmarillakin.

– Vihasin pienenä hiuksiani ja halusin, että minulla olisi suorat hiukset, jotka liehuvat ihanasti tuulessa. 13-vuotiaana suoristin hiukseni ensimmäisen kerran ja jatkoin samalla tyylillä seuraavat 20 vuotta.

– Olin asuinalueellani ainoa tummaihoinen, joten minulle ei ollut tarjolla roolimalleja, saati sitten muotia. Kyse oli siitä, että olisi edes ne suorat hiukset, jotta jotenkin sopeutuisi joukkoon – mikä nyt kuitenkin sitten loppujen lopuksi oli aika mahdotonta.

Priscilla Mmari Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Luonnollista kauneutta

Nyt Mmarilla on pöyheä afro, jossa on vaaleanruskeita ja kullanhohtoisia raitoja.

– Kävin Pariisissa jokin aika sitten. Innostuin siellä afrosta, ihastelin muiden hiuksia ja tajusin että minullakin on tuollaiset hiukset. Lopetin hiusten suoristamisen ja nyt hiukseni ovat olleet puolitoista vuotta omalla luonnollisella kiharalla.

Vielä 60-luvulla afro saattoi olla poliittinen kannanotto etenkin USA:ssa, nyt kyse on jostakin muusta.

– Se liittyy siihen, että olet sinut itsesi kanssa ja hyväksyt oman luonnollisen lookkisi ja identiteettisi, Mmari jatkaa.

Afrojen ja monimuotoisten afrikkalaiskampausten lisääntyminen Suomessa johtuu osittain myös siitä, että erikoishiuslaaduille on tullut omia tuotteita ja kampaamoja, jolloin "vaikeatkin" hiukset on helpompi pitää kuosissa.

Mmari ja Laine perustivat oman firmansa, eli parturi-kampaamo Hiustrendin neljä vuotta sitten. Syynä kampaamotoiminnan aloittamiseen olivat pitkälti omat kokemukset.

– Tällaisia kampaamoja on Suomessa todella vähän. Afrohiusten käsittely ei Suomessa myöskään kuulu ammatilliseen koulutusohjelmaan. Jossakin vaiheessa oli kursseja, mutta tuolloinkin opettaja tuli Lontoosta ja kyseessä taisi olla muutaman päivän kurssi, Mmari muistelee.

Priscilla Mmari ja Meron Laine. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Suorat, käytännölliset hiukset

Afrohiuksia suoristetaan mielellään, mutta kyse ei  ole ollut pelkästään länsimaalaisten muotivirtauksien seuraamisesta. Asiaan liittyy myös käytännön syitä.

– Ryhdyin suoristamaan hiuksiani ihan siksi, että hiusten hoitamisesta tuli helpompaa. Peseminen ja harjaaminen oli nopeampaa, ja koko hoitoprosessista tuli yksinkertaisempi. Suorista hiuksista tuli jokapäiväinen helpotus. Aiemmin hiusten selvittämiseen saattoi hyvinkin kulua kolme tuntia. Myös sääolosuhteet vaikuttavat tällaisiin hiuksiin todella paljon, Meron Laine kertoo.

– Kampaajana täytyy sanoa, että tämä on aikaavievempää, mutta toisaalta taas monipuolisempaa, Laine jatkaa.

Priscilla Mmari ja Rebekka Kuukka. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Afrikan erilaiset tyylit

Kokonsa puolesta yli miljardin asukkaan Afrikka tarjoaa valtavan määrän erilaisia kampaustyylejä. Afrikkalaisen tyylin tunnusmerkkejä ovat erilaiset letitykset, irtohiukset, näyttävyys, värikkyys ja toisinaan myös peruukit. Aivan lähelläkin sijaitsevilla alueilla saattavat vallita aivan erilaiset makumieltymykset. Nigerian Lagos ja Ghanan Accra ovat afrikkalaismuodin mekkoja, ja etenkin Kongosta löytyy vahva ja omaperäinen suhtautuminen muotiin.

– Kongossa käytetään paljon peruukkeja. Sillä näyttävätkö ne aidoilta, ei ole mitään merkitystä. Mitä keinotekoisimmilta kongolaisnaisten peruukit näyttävät, sen parempi, Meron Laine kertoo.

Etiopiassa trendinä taas ovat pienet päänmyötäiset letitykset.

– Letit ovat suosittuja, koska niitä on helppo hoitaa ja ne korostavat naisellisuutta. Etiopiassa hiuksiin laitetaan usein myös kultakoruja, etenkin häissä, etiopialaistaustainen Bethel Degefu sanoo.

– Äitini on letittänyt hiuksiani lapsesta asti, joten leteistä on tullut minulle arkipäivää.

Rebekka Kuukka Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Beyoncésta Alicia Keysiin

Ideoita hiusmalleihin haetaan toisinaan myös musiikista ja pop-tähdiltä. Esimerkiksi länsimaista poppia ja afrikkalaista kansanmusiikkia yhdistelevät nigerialaiset afrobeat-artistit ovat monesti tyyli-ikoneja. Myös afroamerikkalaset megatähdet innostavat kokeilemaan uusia kampauksia.

– Jossakin vaiheessa kaikki halusivat värjätä hiuksensa Beyoncén tapaan vaaleiksi ja toffeenvärisiksi, vaikka kyseisen artistin kohdalla kyse oli kylläkin pidennyksistä tai peruukista, Priscilla Mmari hymyilee.

– Itse pidin jokin aika sitten kovasti Alicia Keysistä, ja kun hän rupesi käyttämään kampauksissaan lettejä, se oli tosi coolia, Meron Laine jatkaa.

Meron Laine ja Bethel Degefu. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Vaikutteita voidaan hakea myös kauempaa populaarikulttuurin historiasta.

– Musiikillisesti ihailen Erykah Badua, jolta varmaan otan alitajuisesti vaikutteita. Myös 90-luku näkyy tyylissäni, nappaan sieltä ideoita sekä vaatteisiin että hiuksiin. Jos joku nimi pitää mainita, se olisi naisyhtye TLC, Rebekka Kuukka sanoo.

Afrikkalaiskampauksiin pätee muodin kiertokulku. Kun Euroopassa ryhdyttiin kopiomaan afrikkalaiskampauksia, afrikkalaiset alkoivat itse olemaan ylpeitä kiharoista hiuksistaan. USA:sta taas tulee paljon afroamerikkalaista muotia Eurooppaan, mutta Atlantin toisellakin puolella mallia otetaan Afrikasta, joskin länsimaalaisittain suodatettuna.

Bethel Degefu Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Afrikkalaista futurismia

Muutaman tunnin intensiivisen työnteon jälkeen Kuukan ja Degefun kampaukset alkavat olla valmiit.

– Tulin pari viikkoa sitten Tansaniasta. Siellä kaikki värikäs ja näyttävä oli hyvin tavallista ja sulautui katukuvaan. Suomessa ihmiset tulevat ihastelemaan että vau, sinulla on tuollaiset letit ja ihanat pörröiset hiukset. Kyllä kaikki tällainen on edelleen varsin eksoottista täällä, Priscilla Mmari toteaa.

Huomautan, että Bethel Degefun lilaan kallistuva lettikampaus näyttää varsin futuristiselta ja vähän scifiltäkin.

– Länsimaalaisen maun mukaan tämä kampaus voi vaikuttaa futuristiselta, mutta ei tätä kylläkään koettaisi Afrikassa mitenkään supermodernina, Meron Laine pohtii.

Sitten keskustelu siirtyy Tähtien sotaan. Leia Organallakin on näyttävät letit.

Onkohan vaikutteita haettu Afrikasta?

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle