Koe uusi yle.fi

Työministerin lupaus: Hallituksen toimet purevat työttömyyteen vuonna 2017

Jari Lindströmin (ps.) omassa vaalipiirissä työttömiä on yli viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Suomessa työttömiä oli viime vuoden aikana keskimäärin yli 250 000. Lindströmin mielestä aihetta juhlaan ei ole.

politiikka
Jari Lindström
Jari LindströmMarkku Ulander / Lehtikuva

Tilastokeskus julkaisi tänään keskiviikkona karuja työttömyyslukuja. Viime vuoden aikana työttömiä oli keskimäärin 252 000.

Työministeri Jari Lindströmin (ps.) mielestä aihetta juhlaan ei ole.

– Tilanne on huono. Pitää tehdä työtä, jotta tämä tilanne saadaan paranemaan. Onneksi hallituksella on kaikki lainsäädäntöhankkeet putkessa, ja sieltä saadaan lisää työkaluja.

Lindströmin mukaan kaikki lähtee elinkeinopolitiikasta. Tarvitaan ihmisiä työllistäviä yrityksiä.

Työttömyyteen puututtava heti

Kaikkein huolestuttavimpana Lindström pitää yli vuoden työttömänä olleiden määrän kasvua. Joulukuussa pitkäaikaistyöttömiä oli jo 118 000.

– Työmarkkina-asema heikkenee, kun on vuoden, kaksi tai pidempäänkin työttömänä. Sen takia työttömyyteen pitää pystyä puuttumaan heti, kun työttömyys alkaa, Lindström vaatii.

Hallitus on leikannut työllisyysmäärärahoja. Lindström kuitenkin uskoo, että työpaikkoja alkaa syntyä, kunhan hallituksen hankkeet ovat edenneet. Lindström ei usko, että työllisyydessä mennään positiiviseen suuntaan vielä tämän vuoden aikana.

– Kun hallituskauden puolessa välissä tarkastellaan tämän hallituksen toimintaa, niin silloin pitää ruveta näkymään suuntaa positiiviseen päin, lupaa Lindström.

työttömysaste
Työttömyysaste jää vielä kauas vuoden 1994 lukemista. Vuonna 2015 se oli keskimäärin 9,4 prosenttia. Yle Uutisgrafiikka

Hallituskauden puoliväli saavutetaan vuonna 2017.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen haaste ei vielä ole yhtä suuri kun Esko Ahon (kesk.) hallituksella vuosina 1991–1994. Työttömyysaste näyttää kuitenkin kehittyvän huonoon suuntaan.

Tänäänkin työllisyysrintamalta kantautui huonoja uutisia, kun Helsingin yliopisto ilmoitti vähentävänsä henkilöstöään lähes tuhannella. Työministerin omassa vaalipiirissä tilanne ei ole muuta Suomea parempi – Kotkassa työttömyysaste on kivunnut jo yli 22 prosentin.