Hyppää sisältöön

Paras keino ei ole karate, vaan karata – naiselle itsepuolustus on kuin ensiaputaito

Naisten itsepuolustuskurssit pullistelevat nyt osallistujista. Viime kuukausien aikana suosio on kasvanut ja esimerkiksi Oulussa alkuvuoden kaksi opetusjaksoa täyttyivät hetkessä. Koulutukseen hakeutuvat muun muassa hoitotyössä ja asiakaspalvelussa toimivat.

Naisten itsepuolustukurssit ovat tällä hetkellä suosittuja. (arkistokuva) Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Naisille tarkoitettujen itsepuolustuskurssien suosio on kasvanut huimasti viime kuukausien aikana. Esimerkiksi Oulussa XLNT Sportin järjestämään koulutukseen osallistui viime marraskuussa 47 naista, tammikuussa 60 ja helmikuun opetukseen on ilmoittautunut jo 110 henkilöä.

Voimankäytön kouluttaja Janne Ahosen mukaan alkuvuoden suosion takia keväällä on kaksi lisäkurssia, joihin on jo nyt tullut ilmoittautumisia.

Kannattaa välttää yksin kulkemista öiseen aikaan ja paikoissa, joissa voi olla väkivallan riskiä.

Janne Ahonen

– Naiset ovat olleet jo kauan kiinnostuneita itsensä puolustamisesta väkivaltatilanteissa, miten tilanteita voi välttää ja ennaltaehkäistä sekä minkälaiset oikeudet Suomen laki antaa itsensä puolustamiseen, Janne Ahonen kertoo.

Liikunnanohjaajaksi Rovaniemen ammattikorkeakoulussa valmistuneella miehellä on myös parin vuosikymmenen itsepuolustus- ja kamppailulajitausta. Voimankäytön kouluttajan pätevyyden hän sai Tampereen Poliisiammattikorkeakoulussa vuonna 2010.

Väkivallan uhkaa työssä

Väkivallan uhka leijuu Janne Ahosen mukaan monissa eri työtehtävissä, kuten hoitotyössä, kaupanalalla ja asiakaspalveluammateissa.

– Monet naiset liikkuvat ilta- ja yöaikaan harrastuksista, töistä ja illanvietoista kotiin, Janne Ahonen sanoo ja lisää, että koulutettavat tytöt ja naiset ovat 13–60-vuotiaita.

Ahonen korostaa, että itsepuolustustaitoa tärkeämpää on kuitenkin ymmärtää ennakoinnin merkitys, jotta väkivaltatilanteet pystytään mahdollisimman hyvin välttämään.

– Kannattaa välttää yksin kulkemista öiseen aikaan ja paikoissa, joissa voi olla väkivallan riskiä. Esimerkiksi ravintolasta on hyvä mennä kotiin kaverin kanssa tai taksilla. Lisäksi on hyvä oppia huomaamaan aggressiivisen ihmisen käyttämisen merkit ja välttää tällöin hänen lähistölleen menemistä, Janne Ahonen neuvoo.

Aina, kun on mahdollista, pyritään tilanne päättämään poistumalla paikalta.

Janne Ahonen

Itsepuolustus- ja uhkatilantilanneharjoitusten lisäksi neljä tuntia kestävässä peruskoulutuksessa opetellaan hätävarjelutilanteisiin liittyvää lainsäädäntöä, turvallista tapaa kaatua sekä keinoja torjua ja väistää yleisimmät potku- ja lyöntihyökkäykset.

– Peruskurssin jälkeen voi harjoitella kotona kumppanin kanssa esimerkiksi otteesta irrottautumista, Janne Ahonen sanoo ja lisää, että vapaa-ajalla on hyvä kerrata oppeja, jotta saa useita toistokertoja.

Peruskoulutuksen jälkeen on mahdollista osallistua jatkokurssille, jossa kerrataan taitoja ja opetellaan muun muassa maassa puolustautumista, Janne Ahonen kertoo.

Paras poistua paikalta

Janne Ahonen mainitsee saamastaan mieleenpainuvimmasta palautteesta.

– Eräs kurssilainen totesi, että itsepuolustustaidot ovat kuin ensiaputaidot. Meidän kaikkien tulisi ne osata. Samalla kuitenkin toivomme, että emme koskaan joutuisi käyttämään taitoja tositilanteessa.

Tärkeintä on Ahosen mukaan ymmärtää, että itseään ja toista ihmistä voi lain sallimissa rajoissa puolustaa.

– Paras itsepuolustuskeino ei ole karate vaan karata. Aina, kun on mahdollista, pyritään tilanne päättämään poistumalla paikalta.

Janne Ahonen muistuttaa, että väkivalta- ja uhkatilanteista on aina ilmoitettava viranomaisille.

Pohjois-Suomessa naisille tarkoitettuja itsepuolustuskursseja on kevään aikana muun muassa Kalajoella, Kemijärvellä, Kemissä, Oulussa ja Rovaniemellä.