1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin yliopistossa työt loppuvat lähes tuhannelta

Helsingin yliopiston henkilöstömäärä vähenee vuoden 2017 loppuun mennessä arviolta 980 hengellä, joista 570 irtisanomisten kautta. Lisäksi yliopisto yhtiöittää ainakin täydennyskoulutuksen. Professorit ja tieteentekijät moittivat vähennyksiä ylimitoitetuiksi.

Opiskelija Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen tuulikaapissa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin yliopisto vähentää henkilöstöään kahdessa vuodessa lähes tuhannella työntekijällä. Irtisanottavia on noin 570. Lisäksi yliopisto järjestelee toimintaansa uudelleen ja yhtiöittää ainakin täydennyskoulutuksen.

Irtisanomiset painottuvat muuhun kuin yliopiston opetus- ja tutkimushenkilöstöön. Muusta henkilöstöstä lähtöpassit saa 495 työntekijää, opettajista ja tutkijoista 75.

Toisaalta 160 määräaikaiselta tutkijalta ja opettajalta työt päättyvät vuoteen 2020 mennessä, eikä jatkoa ole luvassa. Muista tehtävistä määräaikaisia vähennetään 50.

Eläköitymisen kautta henkilöstö vähenee Helsingin yliopistossa arviolta 200:lla vuoden 2017 loppuun mennessä.

Muut kuin opetus- ja tutkimustehtävät tarkoittavat esimerkiksi kirjastojen, tietotekniikan ja tekniikan sekä hallinnon henkilöstöä.

Helsingin yliopisto tavoittelee Sipilän hallituksen rahoitusleikkausten vuoksi yli sadan miljoonan euron säästöjä. Rehtori Jukka Kolan mukaan henkilöstövähennyksiltä ei voitu välttyä.

– Helsingin yliopiston nousu yhdeksi maailman parhaista tutkimusyliopistoista ei olisi ollut mahdollista ilman ammattitaitoisia ja sitoutuneita työntekijöitä. Olen syvästi pahoillani, että joudumme irtisanomaan pätevää henkilöstöä, Kola toteaa Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Yliopiston rakenteita myllätään

Myllerrystä Helsingin yliopistossa lisää se, että yhtä aikaa henkilöstön vähentämisen kanssa yliopistossa on käynnissä hallinnon, tiedekunta- ja laitosrakenteen sekä koulutusohjelmien uudistus.

Esimerkiksi yliopiston entuudestaan hajanaista hallintoa kootaan uudeksi "palveluorganisaatioksi". Yliopisto aikoo myös yhtiöittää koulutus- ja kehittämispalvelunsa ja harkitsee tila- ja kiinteistöpalvelujen yhtiöittämistä. Yliopiston tiloja vähennetään vuoteen 2020 mennessä kymmeniätuhansia neliömetrejä.

Tarkastelun alla on myös, voitaisiinko tietotekniikan palveluissa säästää tekemällä yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa.

”Henkilöstö nähdään vain kulueränä”

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto pitävät Helsingin yliopiston yt-neuvotteluita ylimitoitettuna.

– Näyttää siltä, että Helsingin yliopisto näkee henkilöstön vain massana, kulueränä, jota vähentämällä hoidetaan maan hallituksen ajamat rahoituksen jättileikkaukset, liitot toteavat tiedotteessaan.

Liittojen mukaan irtisanomiset hoidetaan nyt etupainotteisesti ja kertarytinällä, kun kestävämpi ratkaisu olisi ollut tarkastella tilannetta vuosi kerrallaan.

Professorit ja Tieteentekijät ihmettelevät myös sitä, miksi Helsingin yliopisto ei ole käyttänyt tasettaan rahoituksen tasapainottamiseen. Näin on tehty Turun yliopistossa, jossa aiemmin kerättyjen varojen voimin on palkattu jopa lisähenkilöstöä.

Vuoden 2014 lopussa Helsingin yliopistossa oli runsaat 8000 työntekijää.