Tutkimus: “Kevytkenkäisyys” ei kannata – ainakaan sirkoilla: lisääntymismahdollisuudet heikkenevät

Tuntuisi loogiselta ajatella, että useampi seksuaalinen kanssakäyminen johtaisi lukuisampiin jälkeläisiin, mutta tämä ei näytä pitävän paikkaansa – vaan voi olla jopa päinvastoin, kommentoi yksi tutkimuksen tekijöistä David Fisher.

Kuva: Roberto Zanon / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Urosten ei kannata hyppiä kukasta kukkaan, ainakaan jos ne haluavat parantaa mahdollisuuksiaan lisääntyä. Tähän tulokseen ovat tulleet kenttäsirkkojen (Gryllus campestris) parittelua tutkineet Exeterin yliopiston tutkijat.

Useiden kumppanien kanssa paritelleet uroskenttäsirkat eivät onnistuneet lisääntymään yhtä tehokkaasti kuin sellaiset sirkat, jotka parittelivat harvempien kumppaneiden kanssa. Syynä oli kilpailutilanne muiden urosten kanssa – niin ennen kuin jälkeenkin parittelun, kertoo Behavioral Ecology -julkaisussa ilmestynyt tutkimus (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksesta uutisoi mm. brittilehti Daily Mail. (siirryt toiseen palveluun)

Brittiläisen Exeterin yliopiston tutkijat ovat tutkineet kenttäsirkkoja ja tarkkailleet näiden seksuaalikäyttäytymistä Pohjois-Espanjassa jo vuodesta 2006.

Tutkijat asettivat videokameroita sirkkojen luonnollisille elinalueille toiveenaan saada kuvattua tarkemmin urosten välistä kilpailua kumppaneista sekä sirkkojen parittelurituaaleja.

Kevytkenkäiset etsivät kaltaisiaan

Tarkkailu paljasti, että useiden naaraiden kanssa paritelleet urokset viehättyivät enemmän myös useiden urosten kanssa paritelleista naaraista – mikä tutkijoiden mukaan vähentää yksilön mahdollisuuksia lisääntyä.

– Tutkimuksemme perusteella vaikuttaa, että useamman naaraan kanssa parittelevat urokset saattavat hävitä geeniensä levittämisessä, koska useammin parittelevilla naarailla on kilpailevaakin spermaa, yksi tutkimuksen tekijöistä David Fisher kommentoi.

– Tuntuisi loogiselta ajatella, että useampi seksuaalinen kanssakäyminen johtaisi lukuisampiin jälkeläisiin, mutta tämä ei näytä pitävän paikkaansa – vaan voi olla jopa päinvastoin, Fisher jatkaa.

Tutkimus viittaa siihen, että sekä uros- että naaraskenttäsirkat suosivat useampia kumppaneita – kevyemmin sanottuna ovat kevytkenkäisiä – ja pyrkivät parhaansa mukaan etsimään parittelukumppaniksi kaltaisiaan.

Urokset eivät joudu kilpailemaan parittelukumppanistaan vain ennen seksiä, vaan ovat kilpailutilanteessa myös parittelun jälkeenkin – koska kevytkenkäinen naaras saattaa olla jo täytetty kilpailevalla spermalla.

Tutkinnan alla ollut kenttäsirkka, Gryllus campestris, on kaikkein uhanalaisin sirkkalaji Isossa-Britanniassa. Sen määrä on laskussa myös monissa keskisen ja pohjoisen Euroopan maissa, kuten Belgiassa, Hollannissa, Liettuassa, Saksassa ja Tanskassa. Suomessa kenttäsirkkoja ei tavata luonnossa.