1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Maailmassa ainutlaatuinen 3D-tulostin alkaa tehdä linssejä Joensuussa – rajana vain mielikuvitus

Ainutlaatuinen optisten komponenttien 3D-tulostin on saapunut Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle. Saksassa valmistettu tulostin on maailmalla erikoisuus, koska se mahdollistaa täysin vapaan muodon esimerkiksi erilaisissa linsseissä. Laitetta asennetaan parhaillaan fotoniikan laitoksen käyttöön.

Uutta 3D-tulostinta ihailemassa professori Jyrki Saarinen (vas.) ja yli-insinööri Pertti Pääkkönen.
Fotoniikan professori Jyrki Saarinen (vas.) ja yli-insinööri Pertti Pääkkönen iloitsevat siitä, että noin kolme vuotta ja 1,6 miljoonaa euroa maksanut projekti on loppusuoralla. Videolla Saarinen kertoo tarkemmin Itä-Suomen yliopiston ainutlaatuisesta 3D-tulostimesta.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen elettiin jännittäviä hetkiä tiistaina.

Fotoniikan instituuttiin odoteltiin hirmuisessa lumipyryssä rekkaa, joka toi Etelä-Saksasta viimeisiä osia 3D-tulostimeen. Kun arvokas lasti oli onnellisesti perillä, instituutin väki viestitteli toisilleen.

"The eagle has landed eli kotka on laskeutunut."

Keskiviikkona optisten komponenttien 3D-tulostinta asennettiin kovalla tohinalla käyttökuntoon. Koulutus ja laitteen sisäänajo kestävät parisen viikkoa, jonka jälkeen käynnistyvät tositoimet.

Mittava määrä ideoita on ja opiskelijat ovat tehneet monenlaisia suunnitelmia.

Jyrki Saarinen

Fotoniikan professori Jyrki Saarinen kertoo, että laitteen saapumista on odotettu innolla.

– Mittava määrä ideoita on ja opiskelijat ovat tehneet monenlaisia suunnitelmia elikä lähdetään erilaisia optisia komponentteja välittömästi tulostamaan, linssejä, prismoja ja muita.

Professori Saarisen mukaan 3D-tulostimen käyttöä rajoittaa linssien valmistuksessa vain ihmisen mielikuvitus, sillä laite mahdollistaa täysin vapaan muodon tulosteissa.    

Linssejä, prismoja ja ledejä

Joensuun 3D-tulostimella ei tehdä pelkkää avaruustiedettä ja teleskooppeja. Jyrki Saarinen kertoo, että sen tuotteisiin voi törmätä hyvinkin arkisissa asioissa.

– Ensimmäinen sovellutus on erilaiset ledi-sovellutukset. Elikkä lediä käytetään tänä päivänä autoissa, kodinvalaistuksessa. Siellä tarvitaan entistä monimutkaisempaa, parempaa optiikkaa.

Fotoniikan instituutin hankkima tulostuslaitteisto on hollantilaisen LUXeXceL-nimisen yrityksen kehittämä. Apparaatti on lajissaan harvinainen.

– Yrityksellä on hallussa tällaisia laitteita. Tämä on sitten ainoa sen ulkopuolella koko maailmassa, professori Saarinen sanoo.

Tämä on sitten ainoa sen ulkopuolella koko maailmassa.

Jyrki Saarinen

Kun ihmelaite alkaa parin viikon kuluttua tulostaa ulos erilaisia huippulinssejä, niin mitä se sitten se syö?

– Jos sanoo ihan yksinkertaisesti, niin se on UV-kovetteista liimaa, Saarinen naurahtaa.

Tästä syystä tulostimen "kammiossa" palavat keltaiset valot. Sinertävässä valossa raaka-aine alkaisi kovettua ennen aikojaan.

1,6 miljoonan ja 3 tonnin laite

Tarkkaa työtä tekevä 3D-tulostin on massiivinen laite. Se on reilut kaksi metriä korkea ja painaa kolmisen tonnia. Yli-insinööri Pertti Pääkkonen kertoo, että 1,6 miljoonaa euroa maksava projekti alkoi yli kolme vuotta sitten.

– On muun muassa pari kertaa on vierailtu tehtaalla katsomassa, miltä laite näyttää, millaisia liitäntöjä täällä yliopiston laboratorion puolella tarvitaan ja että laite ylipäänsä mahtuu tänne, Pertti Pääkkönen kertoo.

Professori Jyrki saarinen kertoo, että hankinnan vaatimista 1,6 miljoonasta eurosta iso osa on saatu Innovaatiorahoituskeskus Tekesiltä. Lisäksi projektia rahoittavat yritykset. 

Modernin optiikan ja optoelektroniikan tutkimus on Suomessa keskitetty Fotoniikan instituuttiin, joka toimii Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella Matematiikan ja fysiikan laitoksen yhteydessä.