Liukkaus murtaa nyt luita – Katso videolta vinkit pystyssä pysymiseen

Etelä-Suomen kaupungeissa on kärsitty suojakeleistä ja erityisen liukkaista jalkakäytävistä. Ensiavuissa on hoidettu erilaisia murtumia, vaikka liukastumisia olisi mahdollista myös estää.

Nasta kengä

Helsingissä Töölön tapaturma-asemalle on tuotu eilisen ja tämän päivän aikana kolmisenkymmentä leikkausarviota vaatinutta liukastunutta.

– Nilkka- ja rannemurtumia, muutama on lyönyt päänsäkin. Ei kuitenkaan onneksi vakavia päävammoja, kertoo osastonylilääkäri Lauri Handolin.

Myös Turussa liukkaat kelit ovat lisänneet kaatumistapauksia. Alueen yhteispäivystyksessä on ollut ruuhkaksi asti loukkaantuneita potilaita, jo parin viikon ajan. Ortopedi Petri Paakin mukaan murtumia hoitaviin leikkauksiin on syntynyt jonoa. Tyypillisimpiä vammoja ovat olleet raajojen murtumat.

Tampereella on sattunut sekä peltikolareita että kaatumisia. Ensiavussa on hoidettu nilkka- ja rannemurtumien lisäksi lonkkamurtumia. Ruuhka on näkynyt hoitoaikojen pidentymisenä.

– Näihin yritetään varautua, mutta tulevat aina yllätyksenä, kertoo Taysin vastuualuejohtaja Satu-Liisa Pauniaho.

Myös Satakunnan keskussairaalassa Porissa on on hoidettu tänään liukastuneita potilaita.

Lahdessa kaatuneita on ollut toistaiseksi vähemmän, vain muutama tapaus päivän aikana. Päijät-Hämeen keskussairaalasta arvioidaan, että kaatuneita on ollut tavanomainen määrä. Myös Hämeenlinnassa on selvitty pahemmilta kaatumisilta. Kaupungin kahdeksalle terveysasemalle on tullut koko päivänä vain yhden käden sormin laskettava määrä liukastuneita.