Luksusta arkeen – kapselikeitin ja limukone ovat tämän päivän keittiöhitit

Kodinkoneissa on samanlaiset muotivirtaukset kuin muillakin tavaroilla. Mutta vaikka uusia hittituotteita tulee ja menee, on silti kysyntää myös perinteisillä kodinkoneilla.

ilmiöt
Kapselikeitin.
Rolf Vennenbernd / EPA

Kautta maailman sivu on keittiöstä löytynyt jokin hittituote. Joitakin aikoja sitten se oli leipäkone, munien keittolaite tai riisikeitin, mutta tämän päivän modernista keittiöstä löytyy kapselikeitin ja limukone.

Vaikka nykyaikaisella kapselikeittimellä voi valmistaa erikoisempia kahvilajeja, niin silti se ei ole syrjäyttänyt perinteistä kahvikeitintä.

– Kapselikeitin on tullut lisänä kahvinkeittimen rinnalle. Oikea perinteinen kahvi valmistuu edelleen laadukkaalla kahvinkeittimellä, jotka valtaavat markkinoita entistä enemmän, kertoo myymäläpäällikkö Elmeri Majahalme kajaanilaisesta Veikon Koneesta.

Rakentaminen vaikuttaa kodinkonemyyntiin

Isojen kodinkoneiden, kuten pesukoneiden ja jääkaappien kauppa käy edelleen tasaiseen tahtiin, vaikka uudisrakentaminen on hiljaista. Maailman johtavan kodinkoneiden tutkijanGfK:n (siirryt toiseen palveluun)tuoreimpien tilastojen mukaan isojen kodinkoneiden myynti on Suomessa lievästi plussalla.

Kapselikeitin on tullut lisänä kahvinkeittimen rinnalle.

Elmeri Majahalme

– Uudisrakentamisen hiipuminen näkyy useiden kodinkoneiden pakettimyynnissä, kun taasen remonttien yhteydessä pakettimyynti on hieman kasvanut. Ihmiset haluavat valmistaa ruokaa hyvin varustellussa keittiössä, ja korjausrakentaminen korvaakin erittäin paljon uudisrakentamisen puolella myynnin vähenemistä. Myynti on pysynyt korjausrakentamisen osalta hyvällä tasolla, laskee Majahalme.

Pyykinpesukoneita ja pakastimia kaupassa.
Isojen kodinkoneiden myynti on Suomessa plussalla.Arto Loukasmäki / Yle

Vatkaimien, leivänpaahtimien ja muiden vastaavien keittiökoneiden kysyntä on pysynyt samalla tasolla jo monia vuosia.

– Ne eivät ole hittituotteita, mutta ne on löydyttävä jokaisesta kodista. Uudet kodinkoneet ja hittituotteet tuovat luksusta arkeen, mutta eivät syrjäytä vanhoja perinteisiä koneita, kertoo Majahalme.

Äly lisääntyy kodinkoneissa

Uusissa kodin laitteissa eniten älymaailma on tullut mukaan televisiotuotantoon.

– Älytelevisiolla pysytään käyttämään nettiä ja erilaisia videopalveluja ilman erillistä laitetta tai tietokonetta. Nämä ominaisuudet löytyvät melkein jokaisesta meillä myytävästä televisiosta, sanoo myyntipäällikkö Elmeri Majahalme.

Ne eivät ole hittituotteita, mutta ne on löydyttävä jokaisesta kodista.

Elmeri Majahalme

Pieniin kodinkoneisiin älymaailma ei ole vielä tarttunut, mutta isompien koneiden valmistuksessa puhaltavat uudet tuulet.

– Pesu- ja jääkaappipuolelle on tullut integroitumista tietoverkkoon ja muihin laitteisiin internetin välityksellä, mutta pienissä koneissa äly-ominaisuuksia ei vielä ole, sanoo Majahalme.

Älypuhelimissa suurin mullistus koettiin jo 2000-luvun alkupuolella, kun ensimmäiset kosketusnäytöt tulivat puhelimiin. Kehitys edelleen kehittyy ja uutta isoa muutosta odotellaan.

– Puhelimissa kamerat ja näytöt ovat parantuneet, mutta se suuri mullistus on edessä. Suomessa ja maailmalla älypuhelimien myynnissä suunta on edelleen ylöspäin ja perinteiset matkapuhelimet tulevat häviämään muutaman vuoden sisällä, uskoo Majahalme.