1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Atomikello hypähti väärään aikaan – mikrosekunnit voivat kasvaa makro-ongelmaksi

Aikahypylle on jo löytynyt mahdollinen selitys. Taustalla saattaa olla GPS-satelliittiin tullut vika.

Kuva: Kuvakaappaus Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusaseman blogista.

GPS-satelliittipaikannuksen välittämä kellonaika hypähti tiistaina yllättäen väärään aikaan. Asia huomattiin ensimmäisenä maailmassa Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasemalla.

Havainto tehtiin Metsähovin aseman suunnittelemalla ja toteuttamalla vetymaser-atomikellon automaattisella valvontajärjestelmällä. Asiasta ilmoitettiin maailman muille radioastronomisille tutkimuslaitoksille, jotka vahvistivat havainnon omista valvontatiedoistaan, kertoo Metsähovi blogissaan. (siirryt toiseen palveluun)

Ongelma vaikuttaa esiintyneen maailmanlaajuisesti.

Ilmiön syytä ei vielä tiistaina tiedetty, mutta mahdollisina syinä pidettiin GPS-satelliitin tai sellaiseen sijoitetun atomikellon vika.

Myöhemmin Yhdysvaltain NAVCEN-navigointikeskus vahvisti, että yksi sen GPS-satelliiteista vioittui ja otettiin pois käytöstä.

Metsähovissa ihmetellään kuitenkin yhä sitä, että ensimmäinen sen havaitsema aikahyppy esiintyi vasta kaksi tuntia yhdysvaltalaisten ilmoittaman satelliitin sulkemisajan jälkeen. Mahdollisena pidetään, ettei NAVCEN:n ilmoittama sulkeminen täysin onnistunut ensimmäisellä kerralla, ja se saattoi lähettää väärää kellonaikaa vielä 14 tuntia myöhemmin.

Virhe oli pieni, mutta hankala

Metsähovissa havaittu aikahyppäys ei ollut suuren suuri: vain 13,0 mikrosekuntia. Myös isompi hyppäys voi olla Metsähovin mukaan mahdollinen.

GPS-kellonaikaa käytetään nykyisin yhä useammin erilaisten järjestelmien automaattiseen tahdistamiseen, mikä voi tehdä ongelmasta mikrosekunteja suuremman.

Mitä laajempaa käyttö on, sitä riippuvaisempia ollaan GPS-ajan ja paikannustarkkuuden virheettömyydestä.

Virheet vaikuttavat nyt loppuneen.