Hiihtosauvalta vaaditaan nykyään hyvää swingiä – "Sauvan pitää olla nopea käyttää"

Hiilikuidun mukaan tulon myötä hiihtosauvojen paino on saatu jo niin alas, ettei sauvoissa enää ole juuri keventämisen varaa.

Kotimaa
Jukka Lahti
Pertunmaalainen Jukka Lahti on työskennellyt hiihtosauvojen parissa vajaat 30 vuotta.Kalle Pallonen / Yle

Hiihtovälineistö on kokenut mullistuksia vuosien varrella. Nykyisten hiilikuidusta valmistettujen huippusauvojen paino on saatu rutistettua alle 100 grammaan.

– Hiilikuidun myötä sauvat ovat keventyneet monta kymmentä grammaa, kertoo Pertunmaalla sauvoja valmistava Jukka Lahti.

– Keveys on nyt se pääasia. Sauvassa pitää olla hyvä swingi, eli ettei se paino lyö sillä tavalla lekamaisesti. Sauvan pitää olla nopea käyttää. Lisäksi hihnan pitää olla nyt hyvä ja sellainen ettei se purista mistään.

Jukka Lahti on työskennellyt hiihtosauvojen parissa vajaat 30 vuotta. Aluksi hän valmisti muoviosia sauvoihin ja on sen jälkeen ollut mukana sauvojen kehitystyössä. Lahti on ollut kehittämässä muun muassa sauvoihin ilmestynyttä peukalokahvaa.

Nykyään Lahti valmistaa Pertunmaalla oman JL-Sport sauvan lisäksi sauvoja myös muille merkeille. Sauvojen hiilikuituputket tulevat muualta mutta muoviosat Lahti valmistaa omassa tehtaassaan. Pertunmaalta lähtee sauvoja muun muassa maajoukkuehiihtäjien tarpeisiin, eikä käteen valikoidu sauvoja aivan sattumalta.

– Täytyy sanoa, että se on todella tarkkaa. Kyllä heille valitaan aivan erikseen nämä putket ja osat, että ne on viimeisen päälle keveitä, suoria ja jäykkiä, kertoo Lahti.

– Ulkoisestihan ne ei eroa sunnuntaihiihtäjän sauvasta mutta nämä tietyt asiat erottavat.

Huippuhiihtäjien kohdalla myös sauvan mitta on sunnuntaihiihtäjiä tarkempaa.

– On tässä tehty niin, että se on milleistä kiinni, mutta yleensä puoli senttiä on se minkä mukaan tehdään, kertoo Lahti.

Nykyään sauvojen kehityksessä on palattu takaisin suoraan hiihtosauvaan.

– Kyllä se tuntuu nykyään, että on palattu siihen suoraan. Kyllä siinä kaikkea kokeiltiin mutta tuntuu siltä, että tämä suora putki on ilmeisesti se paras, puntaroi Lahti.

– Tottakai sauvoja pyritään koko ajan kehittämään. Hihnat ja kahvat pyritään saamaan mahdollisimman lähelle ihmisen kättä mutta en tiedä pystytäänkö enää hirveitä tekemään.