Koe uusi yle.fi

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen luottamus arvioitava tietovuotoväitteiden vuoksi

Tuoreet väitteet Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäsenen Kari Ilkkalan (ps.) tekemästä tietovuodosta saattavat johtaa koko kaupunginhallituksen erottamiseen ja uuden valintaan. Näin arvioi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.). Tietovuotojupakan uusin käänne on käsiteltävä heti maanantain kokouksessa, sanoo varapuheenjohtaja Lulu Ranne (ps.).

Kotimaa
Lulu Ranne ja Sari Rautio
Yle

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Sari Rautio pitää Kari Ilkkalaan kohdistuvia tietovuotosyytöksiä niin vakavina, että tämänhetkisen tiedon mukaan tilanne saattaa johtaa koko kaupunginhallituksen luottamuksen punnintaan.

Jos epäilyksissä on perää, Rautio pitää mahdollisena, että kaupunginhallitus esittää tilapäisen toimikunnan perustamista käsittelemään kaupunginhallituksen asemaa ja sitä, nauttiiko hallitus valtuuston luottamusta.

– Hallintosäännön perusteella täytyy kaupungin sisäinen prosessi viedä eteenpäin eli valtuusto arvioi hallituksen luottamuksen. Todennäköinen skenaario on se, että hallitus erotetaan ja sitten valitaan uudet tyypit.

– Toinen asia on mahdollinen rikosilmoitus, joka valitettavasti näyttää aika todennäköiseltä. Kaupungin oikeusturvan ja (kaupunginhallituksen) jäsenten oikeusturvan kannalta on olennaista, että molemmat hoidetaan nopeasti eteenpäin.

Rautio uskoo asiasta koituvan seurannaisvaikutuksia eteenpäinkin.

– Kun väitetty tietovuoto on vaikuttanut kaupungin ulkopuolisten tahojen toimintaedellytyksiin ja mahdollisuuksiin, niin onhan tämä aikamoinen soppa. Ei riitä meikäläisen mielikuvitus keksimään tämmöistä, hän puuskahtaa.

– Virkamiehet ovat selvitelleet asiaa lakimiesten kanssa. Ei tämä onneksi ole tyypillistä suomalaisessa kuntapolitiikassa. Itselläni on iso huoli, että saadaan pidettyä kaupungin asiat rullaamassa.

Ilkkalan asemasta keskustellaan perussuomalaisten ryhmässä

Kari Ilkkalan puoluetoveri, kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Lulu Ranne ei näe nyt esitettyjä syytöksiä niin dramaattisina kuin Sari Rautio. Hän korostaa, että vuotoepäilyt olisi pitänyt selvittää jo aikanaan. Hänen mielestään kyse on Sunny Car Centeriin liittyvästä isosta kokonaisuudesta, jonka kaikkia puolia ei ole haluttu käsitellä.

– Jos tämmöisiä todistusaineistoja oli olemassa, niin miksei niitä tuotu esiin ennen eduskuntavaaleja, tai silloin kun asia oli kuuma, yhtä kuuma kuin tällä hetkellä?

– Asiat pitää selvittää, olisi pitänyt selvittää jo puolitoista vuotta sitten, mutta se jätettiin ilmaan leijumaan, kun syytökset Ismo Soukolaa ja minua kohtaan oli osoitettu. Kaupunki ei käynnistänyt mitään selvityksiä eikä muuta, oli jo kerrottu julkisuuteen, ketkä olivat syyllisiä. Tämä osa oli hyvin kummallinen, Ranne pohtii.

Uusin väite pitää käsitellä maanantain kaupunginhallituksessa, sanoo Lulu Ranne.

– Meidän täytyy tämä heti maanantaina käsitellä kaupunginhallituksessa, miten tästä eteenpäin ja millaisia prosesseja on syytä käynnistää. Valtuusto arvioi sen, mikä tilanne on.

Kun Yle Hämeenlinna kysyi Kari Ilkkalalta, miten tulkita hänen tiedotteensa ilmoitusta luottamustehtävien jättämisestä, Ilkkala vastasi, että ilmoitusta ei ole käsitelty perussuomalaisten ryhmässä, joten päätöksen lopullinen sisältö ja laajuus selviää ryhmän jälkeen sunnuntaina. Näin Lulu Ranne kommentoi Ilkkalan asemaa:

– Meillä on ryhmäpalaveri, jossa keskustellaan tästä tilanteesta. Toivon, että Kari jatkaa, häntä kohtaan ei ole nostettu mitään syytteitä, hän ei ole aikaisemminkaan syyllistynyt rikoksiin. Kunnioitan Karin päätöstä, mutta ryhmässä porukalla keskustellaan.