Vasemmistoliiton vaalikierros saa vauhtia: "Kova paine valita nuori nainen"

Vasemmistoliiton puheenjohtajavaaliin odotetaan useita nuoria naisehdokkaita. Naispuheenjohtajalle on nyt sosiaalinen tilaus, arvioi entinen puoluesihteeri.

politiikka
Myllykoski ja Pekonen
Tähän mennessä ehdolle ovat asettuneet puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja kansanedustaja Jari Myllykoski.Eduskunta

Vasemmistoliiton puheenjohtajavaali alkaa saada kierroksia, kun puolueen turkulainen ääniharava, eduskuntavaaleissa runsaat 15 000 ääntä saanut Li Andersson ilmoitti kertovansa ensi viikolla asettuuko hän ehdolle. Myös kansanedustajat Hanna Sarkkinen ja Katja Hänninen kertovat harkitsevansa ehdokkuutta.

Tähän mennessä ehdolle ovat asettuneet puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja kansanedustaja Jari Myllykoski.

Odotuksena on, että kisaan saadaan useita nuoria naisehdokkaita, sanoo entinen puoluesihteeri, Kansan Uutisten päätoimittaja Sirpa Puhakka.

– Puolueessa on todella kovat paineet valita nainen puheenjohtajaksi. Sille on tällä hetkellä sosiaalinen tilaus, arvioi Puhakka Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Vasemmistoliitto valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa Oulun puoluekokouksessa. Nykyinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ilmoitti marraskuun lopulla, ettei enää ole käytettävissä seuraavalla kaudella.

Ehdokasodotukset kuvaavat puolueen tilaa, sanoo Puhakka. Puolueen profiili, ja samalla kannattajakunta, on viime vuosina nuorentunut.

– Jäsenprofiili on nyt selkeästi kaksikyttyräinen kameli. Yhtenä piikkinä ovat 30-vuotiaat tai sitä nuoremmat, toisena ikääntyneet jäsenet. Tämä on uutta kehitystä, sanoo Puhakka.

"Työelämän heikennykset satavat SDP:n laariin"

Vasemmistoliitto on Arhinmäen puheenjohtajakaudella siirtynyt sosiaalidemokraattien kyljestä lähemmäs vihreitä, arvioi entinen puoluesihteeri. Sen seurauksena vihreiden suunnalta on ovi käynyt vasemmistoliiton suuntaan, mutta myös toisinpäin.

Oppositiokausi ja hallituksen suunnittelemat työelämän heikennykset eivät kuitenkaan ole kasvattaneet puolueen kannatusta samalla tavalla kuin vihreillä ja SDP:llä.

– Pakkolait satavat nyt selkeästi SDP:n laariin. Se on se perinteinen työväenpuolue, johon turvataan, kun ajat alkavat olla huonot, myöntää Puhakka.

Arhinmäkeen asetetut suuret toiveet kannatuksen nostosta eivät ole toteutuneet, sanoo puolestaan vasemmiston tilasta kirjan kirjoittanut tietokirjailija Tommi Uschanov.

– Hän on onnistunut aika keskinkertaisesti. Puolueen kannatus ei ole lähtenyt rajuun laskuun, mutta ei se kyllä ole noussutkaan, pohti Uschanov Ykkösaamussa.

Puheenjohtajakisaan ilmoittautunut Jari Myllykoski on arvostellut puoluejohtoa perinteisen kannattajakunnan unohtamisesta. Puhakka ja Uschanov näkevät puolueen parhaan kasvupotentiaalin olevan nuorissa, erityisesti nuorissa naisissa.

– Potentiaalista kannattajakuntaa on selkeästi enemmän kuin se kannatus, mikä vasemmistoliitolle gallupeissa mitataan, sanoo Uschanov.

Potentiaalia olisi erityisesti niissä kymmenissä tuhansissa alle 30-vuotiaissa, jotka eivät tällä hetkellä äänestä mitään puoluetta. Puheenjohtavaalin tuoma julkisuus on mahdollisuus, jonka puolue voi joko käyttää hyväkseen tai möhlätä, sanoo Uschanov.