Analyysi: Pakolaiskriisi ajaa Saksan hallitusta yhä pahenevaan solmuun

Hallituspuolue uhkaa oikeustoimilla omaa hallitustaan eikä suostu lähtemään hallituksesta. Turvapaikanhakijat kärsivät politiikkojen kiistellessä, Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm kirjoittaa.

Ulkomaat
LaGeSo Berliini.
Kay Nietfeld / EPA

Saksan hallituksen kiista pakolaisasiassa saa yhä kummallisempia piirteitä.

Kristillisdemokraattien baijerilainen sisarpuolue CSU uhkaa hallitusta käräjillä. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että CSU on yksi kolmesta hallituspuolueesta. CSU siis uhkaa oikeustoimilla hallitusta, jonka osa se itse on.

Puolue ei myöskään suostu lähtemään hallituksesta.

Saksan hallitsevan kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Volker Kauder vaatii, että CSU lopettaisi ”tämän nukketeatterinäytelmän”.

Poliitikkojen kiistellessä turvapaikanhakijat kärsivät.

Vajaat kaksi kilometriä Saksan parlamentista ja liittokanslerinvirastosta sijaitsee LaGeSo eli Landesamt für Gesundheit und Soziales, Berliinin osavaltion terveys- ja sosiaaliviranomainen.

LaGeSo hoitaa myös Berliiniin saapuneiden turvapaikanhakijoiden rekisteröintiä sekä jakaa heille apua. Loppukesästä lähtien tuhannet ihmiset ovat jonottaneet LaGeSo:n edessä.

Virasto on ylikuormitettu, joten jonot pysyvät pitkinä.

Osa turvapaikanhakijoista on ilman sänkypaikkaa, toiset jonottavat sosiaalitukea. Pitkien jonojen vuoksi moni on nähnyt viimeisen viikon aikana nälkää. Berliiniin saapuu päivittäin noin 300 uutta turvapaikanhakijaa, mutta noin puolet LaGeSon työntekijöistä on sairauslomalla ylikuormituksen takia, RBB-radio raportoi tiistaina.

Poliittisella tasolla riidellään siitä, kuinka moni saa tulla Saksaan.

Saksan hallitus koostuu kolmesta puolueesta: Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattisesta CDU:sta, sen baijerilaisesta sisarpuolueesta CSU:sta ja sosialidemokraateista SPD:stä.

Hallitusta oikeustoimilla nyt uhkaava CSU on jo pitkään vaatinut tulijoiden määrän rajoitettamista. Sen mielestä Saksa voi tänä vuonna ottaa vastaan korkeintaan 200 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna Saksaan saapui 1,1 miljoonaa ihmistä. Puolue vaatii myös Saksan rajan sulkemista ja rajakarkotuksia.

CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer.
CSU:n puheenjohtaja ja Baijerin osavaltion pääministeri Horst Seehofer.Soeren Stache / EPA

Liittokansleri Merkel sai tiistaina kirjeen CSU:n puheenjohtajalta Horst Seehoferilta, joka on myös Baijerin osavaltion pääministeri. Kirjeen sisältö ei ole julkinen, mutta jos CSU:n vaatimuksiin ei suostuta, uhkaa puolue viedä hallituksen perustuslakituomioistuimeen.

Tilanne on outo. CSU:lla on liittovaltion hallituksessa Berliinissä kolme omaa ministeriä, mutta puoluejohtaja Seehofer ei itse kuulu liittovaltion hallitukseen. Hän johtaa mieluummin Baijeria ja puoluetta 600 kilometrin päässä Berliinistä.

CDU:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kauder
CDU:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja KauderMichael Kappeler / EPA

Normaalitilanteessa tyytymätön hallituspuolue joko eroaa hallituksesta tai nielee kiukkunsa. Näin ei kuitenkaan tehdä Baijerissa.

Kiukutteleva CSU on ykköspuolue CDU:n baijerilainen versio, hiukan oikeistolaisempi ja hiukan kansallismielisempi.

Liittokansleri Merkel ei ole vielä toistaiseksi kommentoinut tilannetta.

Sen sijaan CDU:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kauder on pyytänyt kaikkia pehmentämään lausuntojaan, silä saksalaisilla on edessään suuria kansainvälisiä ja kansallisia haasteita.

Vetoomus ei kuitenkaan ole saanut SPD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Thomas Oppermannia pehmentämään puheitaan – päinvastoin. Oppermannin mukaan CSU:n Seehoferin Merkelille lähettämä kirje on ilmoitus hallituskoalition hajoamisesta.

Thomas Oppermann.
SPDn eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Oppermann.Bernd von Jutrczenka / EPA

Demariryhmän puheenjohtajan mielestä sen hallituskumppanin CSU:n pitää päättää, haluaako se olla hallituksessa tai oppositiossa.

Merkelin hallitus voisi jatkaa myös ilman baijerilaista CSU:ta.

Keskiviikkona Saksan hallitus yrittää päättää turvapaikkalain tiukentamisesta, jo toistamiseen. Kansalaiset vaativat päätöksiä, mutta hallituksen sisäinen ilmapiiri on myrkytetty.

Merkelin hallitus voisi jatkaa myös ilman baijerilaista CSU:ta.

Hallituspohja on riittävän leveä nauttiakseen jatkossakin parlamentin luottamusta, mutta myös Merkelin omissa riveissä kuohuu. Osa CDU:n väestä on CSU:n Seehoferin kanssa samaa mieltä. Pitkäpinnaisen Merkelin pitää siis olla kärsivällinen jatkossakin, jotta vastustajat väsyvät ennen häntä.

Vaikka ajat ovat Merkelille vaikeat, on LaGeSo:n edessä, vain kahden kilometrin päässä hänen kansliastaan ihmisiä joiden tilanne on vielä heikompi.

Ja koska Saksan hallinto ei toimi kunnolla, näkee osa heistä nälkää.