Yritysten varastamisesta sataa ilmiantoja – tutkija: ”kartellit miljardiluokan asia”

Viranomaiset saavat ilmiantoja mahdollista kartelleista aiempaa enemmän. Ilmiantojen lisääntyminen kertoo kilpailun kiristymisestä.

talous
Raakapuuvarikko.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kilpailuvirastoon tulee vakavia kartellivihjeitä takavuosia enemmän.

Tarkkaa määrää kuluttaja- ja kilpailuvirasto ei halua antaa, mutta vihjeitä tulee nyt saman verran puolessa vuodessa kuin aiemmin useamman vuoden aikana.

Ilmiannot liittyvät viraston mukaan etenkin isoihin ja vakaviin tapauksiin. Lisääntyneen vasikoinnin taustalla on muun muassa taloustaantuman kiristämä kilpailu ja markkinoiden avautuminen.

Suomessa on viime vuosina paljastunut useita isoja kartelleja. Metsäyhtiöiden raakapuukartellista käydään vielä oikeutta, mutta tienpäällystäjien asfalttikartellista napsahti isot vahingonkorvaukset. Kilpailuvirasto esittää tuoreessa epäilyssä mittavia seuraamusmaksuja koko maan laajuisesta bussikartellista. Markkinaoikeudessa puidaan parhaillaan myös voimajohtorakentamisen epäilyä.

Kartellit pyörivät oikeudessa pitkään

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Janne Tukiainen on tutkinut kartellien vaikutuksia työkseen. Hänen mukaan kartelleista tuomittavat rangaistukset ovat Suomessa eurooppalaisella tasolla.

– Iso ongelma on siinä, että kartellitapausten ratkaisut ja vahingonkorvaukset kestävät jopa parikymmentä vuotta, kertoo Tukiainen Vattista.

Tukiaisen mukaan kiinnijäämisen riskiä hintojen sopimisesta pitää edelleen parantaa. Tätä varten kilpailuvirastolla pitäisi olla enemmän rahaa tutkintaan ja oikeudesta päätökset pitäisi saada nopeammin, jotta vältyttäisiin siltä, että kartelliyritysten johto ei olisi ennättänyt vaihtua pitkän tutkinnan ja oikeudenkäyntien aikana.

Kartelleista miljardiluokan vahingot

Kartellien määristä on vaikea saada käsitystä. Sen takia myös niiden merkityksestä Suomen talouteen on vaikea sanoa mitään varmaa.

Vattin erikoistutkija Janne Tukiaisen mukaan Suomessa saattaa olla vielä jäljellä perimää esimerkiksi 80-luvulta, jolloin kartelleja oli vielä runsaasti. Silloin ne olivat vielä laillisia.

– Mikäli perimää on yhtään jäljellä, voidaan pelätä, että kartelleja on vielä paljon. Kyse on silloin miljardiluokan ongelmasta, arvioi Tukiainen tunnettujen yksittäisten tapausten menetysten perusteella.

Kartellihinnat ovat korkeita

Tutkija pitää hinnoista sopimista varastamisena, kun kuluttajien taskusta raha siirtyy yrittäjän tilille. Varastamisen lisäksi kartelleista on iso vahinko taloudelle, kun tavaroita ostetaan ja tehdään korkeampien hintojen takia vähemmän. Talous ei kasva ja työpaikkoja ei synny.

Kilpailun vääristymisen kautta talous ei kasva kun yritykset eivät kilpaile aidosti hinnoilla ja osaamisella.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan kartellit saattavat periä ylihintaa markkinoilla jopa 20–40 prosenttia.