Sokeririippuvuus ei välttämättä näy liikakiloina

Ylipaino ja lihavuus eivät aina kulje käsi kädessä ruoka-ainekoukun kanssa. Makealla voidaan esimerkiksi korvata muuta syömistä tai mässäilyn jälkeen liikkua todella paljon.

terveys
nainen syö suklaata
Juha-Pekka Inkinen / Yle

– Se, vaikka on kunnolla koukussa sokeriin, ei todellakaan näy kaikkien painossa tai ruumiin koossa, toteaa Helsingin Avominne-päihdeklinikan vastaava henkilö ja riippuvuusohjaaja Marja Kanu.

Samoilla linjoilla on myös THL:n ravitsemusyksikön erikoistutkija Heli Kuusipalo.

– Ruokavalion laatu ei välttämättä näy suoraan painossa. Huomioon pitää ottaa muutkin elintavat, eli fyysinen aktiivisuus ja paljonko kulutetaan.

Riippuvuusohjaaja Marja Kanun mukaan sokerikoukussa oleva tekee usein korvaavia toimintoja ja koettaa kovasti pitää ongelmaa kurissa. Käsistä karanneen mässäilyn jälkeen yritetään esimerkiksi syödä terveellisesti ja liikutaan paljon.

Ruokavalion laatu ei välttämättä näy suoraan painossa.

Heli Kuusipalo, THL

"Ei samanlaista riippuvuutta kuin alkoholiin"

THL:n toissa viikolla julkaisemassa lapsiperheiden ravitsemussuosituksessa todetaan, että sokeriin ei ole samankaltaista riippuvuutta kuin esimerkiksi alkoholiin tai tupakkaan.

– Se ei synny samojen mekanismien kautta, vaan se on pikemminkin käytöksen ja syömistapojen oppimisen tulos, THL:n Kuusipalo toteaa.

Hänen mukaansa runsas sokerin saanti on nimenomaan lasten ja nuorten aikuisten ongelma.

Sokeriton tammikuu?

Sokeri on herättänyt paljon keskustelua, kun "tipaton tammikuu" on saanut rinnalleen "sokerittoman tammikuun". Kuusipalon mukaan sokeri on syystäkin pinnalla.

– Toivoisin kuitenkin, että siinä olisi järjen ääni mukana.

Hänen mukaansa ei ole tarkoituksenmukaista päästä eroon kaikesta sokerista, joita on luonnostaan esimerkiksi hedelmissä, juureksissa, marjoissa ja täysjyväleivässä.

– Emme tarvitse valkoista sokeria, jota on lisätty makeutena esimerkiksi juomiin. Sitä on syytä rajoittaa, erityisesti lapsilta, Kuusipalo sanoo.