Osaatko elvyttää defibrillaattorilla? Video: näin käytät hengen pelastavaa laitetta

Defibrillaattori yleistyy julkisilla paikoilla kuten kauppakeskuksissa. Laitteen opettelu on kuulunut jo pari vuotta SPR:n ensiapukurssien sisältöön. Yhdessä perinteisen elvytyksen kanssa defibrillaattori lisää ensiavun onnistumisen mahdollisuutta.

terveys
Defibrilaattori ja harjoitusnukke

Suomen Punaisen Ristin ensiapukursseilla opetellaan nykyään myös defibrillaattorin eli kansanomaisemmin deffan, tai defin, käyttöä. Defibrillaattori on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle tasavirtasähköisku.

Defibrillaattorit ovat hiljalleen yleistyneet julkisilla paikoilla ja niitä on muun muassa yhä useammissa kauppakeskuksissa. Käyttö on helppoa, sillä laite neuvoo käyttäjäänsä.

– Tärkeintä on muistaa, että ei koske autettavaan, kun laite antaa sähköiskun, kertoo kouluttaja Katri Pakkanen SPR:n Lahden osastolta.

Definbrillaattori on elvytystilanteessa tehokkaampi kuin perinteinen elvytys.

– Yleensä elottomuus johtuu sydänperäisistä pysähdyksistä, ja painelu-puhalluselvytyksellä ei tule niin hyvää tulosta kuin deffalla. Sillä saadaan sydämen sähköjärjestelmä heti toimimaan.

Tärkeintä on muistaa, että ei koske autettavaan kun laite antaa sähköiskun.

Katri Pakkanen

Toisin kuin viime vuosina on saatettu väittää, perinteinen painelu-puhalluselvytys on kuitenkin edelleen hyvä ensiapukeino.

– Usein kuulee väitteen, että puhaltamista ei tarvita ja pelkkä rintakehän painaminen riittäisi. Molemmat toimenpiteet ovat yhtä tärkeitä, sillä rintakehän painamisella ei saada happea menemään sydämelle, muistuttaa kouluttaja Katri Pakkanen.

Klikkaa jutun kuvaa katsoaksesi videon defibrillaattorin käytöstä ja elvyttämisestä.