Joustavuus nosti Viron puutaloviennin kärkeen

Viro on ollut jo kolme vuotta Euroopan suurin puutalojen viejä. Menestys piilee virolaisen tuotannon joustavuudessa sekä markkinoinnin asiakaslähtöisyydessä. Suomessa ollaan juututtu hirsirakentamiseen.

talous
talon rakentamista
Viron puutalotuotannosta menee vientiin 90%.Risto Vuorinen / Yle

Virossa valmistetuista puutaloista ja elementeistä menee vientiin 90%. Pienet kotimarkkinat ovat pakottaneet alan teollisuuden ottamaan tarkoin huomioon ulkomaisten asiakkaiden tarpeet.

Toisin on ollut entisessä Euroopan kärkimaassa Suomessa, missä kotimaa on ollut perinteisesti alan teollisuuden ylivoimainen markkina-alue. Menestys ulkomailla olisi edellyttänyt mm. aktiivisempaa tuotteiden räätälöintiä asiakaslähtöisesti, arvellaan Virossa.

Puutaloviennin ykkönen on Viro.
Yle Uutisgrafiikka

– Aika on muuttunut vuosikymmenessä ratkaisevasti. Euroopan energivaatimukset ovat tiukentuneet ja perinteisten hirsitalojen osuus enää marginaalinen. Viron puutalotuottajat ovat kyenneet kasvattamaan osuuttaan uuden polven tuotteilla, energiaa säästävillä puu- ja tilaelementtitaloilla, sanoo Viron puutaloliiton puheenjohtaja Sven Mats.

Sven Mats
Viron puutaloliiton puheenjohtaja Sven Mats.Risto Vuorinen / Yle

Tällä vuosikymmenellä Viron puutalojen viennin arvo kasvoi selvästi ohi alan perinteisten jättiläisten Suomen, Ruotsin ja Saksan. Tänä vuonna alan tuotteita lasketaan vietävän ulkomaille jo lähes 300 miljoonalla eurolla. Noin 40% viennistä suuntautuu Norjaan.

Virolaisten hankkiessa ulkomailta uusia asiakkaita, ei suomalainen teollisuus pystynyt vastaamaan markkinoilla tapahtuneisiin muutoksiin. Esimerkiksi omakotipakettien myyntimäärä puolittui Suomessa muutamassa vuodessa. Alaa ovat leimanneet viime vuosina vararikot ja yrityssaneeraukset.

Puu lähtee kerroksiin

Käsitys puutalosta oli vielä muutamia vuosia sitten lähinnä vain omakotitalo tai huvila. Tänään puun käyttö rakentamisessa nähdään paljon laajemmin - myös kerrostaloissa.

– Valmistamme puusta mm. kouluja ja päiväkoteja. Tulevaisuuden suurin sana on kuitenkin puurakentamisen laajeneminen korkeuksiin eli kerrostaloihin, sanoo puheenjohtaja Mats.

Mm. Tallinnan lähistöllä, Sakun kunnassa jo neljännesvuosisadan toiminut Timbeco Woodhouse -yhtiö panostaa kerrostaloissa käytettävien elementtien suunnitteluun ja valmuistukseen.Yhtiön asiakkaita ovat urakoitsijat ja rakennusyhtiöt. Se on toimittanut viime vuosina ulkoseiniä mm. norjalaisiin kerrostaloihin.

– Kerrostalojen puuelementtiseinät ovat myös ekologinen kysymys. Ne jättävät betonia pienemmän hiilijalanjäljen. Lisäksi olemme pystyneet kehittämään elementteihin passiivitaloja vastaavat lämmönläpäisykertoimet, kertoo Timbeco -yhtiön myyntipäällikkö Indrek Tiits.

Suomen projekti sulavat

Yhtiö on saanut viime kuukausina Suomesta paljon hintatiedusteluja kerrostaloelementeistä. Hiljaisen kauden jälkeen näyttää myyntipäällikkö Tiitsin mukaan siltä, että Suomessa sulatellaan rakennusprojekteja, joita laitettiin jäihin pari vuotta sitten.

– Puurakentaminen on laajenemassa myös Suomessa, sillä maassa on paljon alan osaamista. On selvää, että tulevaisuudessa kerrostalojen ulkoseinät ja myös runko rakennetaan puusta, eli ruvetaan rakentamaan puukerrotaloja, uskoo Tiits.

Timbeco Woodhouse -yhtiö teki taannoin suomalaisten kuluttajien keskuudessa mielipidekyselyn omiin tarpeisiinsa. Sen mukaan 90% vastaajista haluaisi ostaa asunnon mieluiten juuri puurakenteisesta talosta.