Koe uusi yle.fi

Puhutteluun pääsyn vaihtelevat odotusajat ihmetyttävät turvapaikanhakijoita

Turvapaikanhakijat joutuvat pahimmillaan odottamaan kuukausia Maahanmuuttoviraston järjestämään puhutteluun. Nopeimmillaan puhutteluun pääsee muutaman päivän sisällä. Maahanmuuttovirasto purkaa hakijasumaa lisäämällä henkilökuntaa.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita Satalinnan sairaalaan perustetussa SPR:n vastaanottokeskuksessa Harjavallassa 8.9.2015.
Karri Laihonen / Yle

Maahanmuuttoviraston käytäntönä on ollut, että puhuttelua odottavat sijoitetaan aluksi lähelle niitä paikkoja, joissa puhutteluja tehdään ja sen jälkeen hakija siirretään muualle. Viime syksynä turvapaikanhakijoita on tullut niin paljon, että väkeä on sijoitettu sinne, missä on tilaa tai erillisiin hätämajoituspaikkoihin.

Myös käsittelyaikoihin on tullut muutoksia. Hakemuksia ei käsitellä saapumisjärjestyksessä, sillä nyt priorisoidaan.

– Me pyrimme aluksi arvioimaan ja seulomaan hakemuksia. Kiireellisimpään käsittelyyn voi olla tietyin kriteerein perusteita, maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo.

Juuri nyt Maahanmuuttovirastossa kiirehditään itärajalta tulevien puhutteluja ja kyse voi olla jopa päivistä tai viikoista.

Ruuhkaa puretaan lisähenkilökunnalla

Ylen tietojen mukaan esimerkiksi Satakunnan Harjavallan vastaanottokeskuksessa on tilanne, jossa parisensataa syksyllä saapunutta turvapaikanhakijaa on odottamassa päätöstä.

Viime päivinä Harjavaltaan on siirretty Turusta turvapaikanhakijoita, jotka ovat tulleet Suomeen samaan aikaan kuin Harjavallassa jo olevat. Kaikki Turusta tulleet ovat olleet turvapaikkapuhuttelussa ja he odottelevat päätöstä.

Esko Repo ymmärtää, että eriaikaisuus herättää ihmetystä.

– Tällä hetkellä valtaosa syksyllä hakijaruuhkassa saapuneista on käsittelemättä. Meillä on reilut 26 000 hakemusta jonossa odottamassa, muistuttaa Esko Repo.

Maahanmuuttovirastossa on nyt 220 henkilöä käsittelemässä hakemuksia. Helmikuun alusta töitä tekee noin 500 henkilöä.

– Käsittely tulee huomattavasti nopeutumaan kevään aikana ja kesän aikana. Tavoitteena on purkaa nykyinen ruuhka elokuun loppuun mennessä.