Puijon suunnitelmat odottavat yhä "parempia aikoja"

Kuopiossa Puijon tulevaisuus on tasaisesti kansan mielissä. Puijosta tehtyihin eri selvityksiin ja suunnitelmiin on uponnut vuosien aikana valtavasti työtunteja, paperia ja rahaa. Mahdollisuuksia Puijon virkistämiseen olisi, mutta laaja kokonaislinja on jäänyt vuosien varrella epäselväksi.

Puijon Pesis
Puijon torni metsämaisemassa
Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa Puijon kehittäminen on hidasta. Vuosikymmenten aikana on tehty valtavasti erilaisia suunnitelmia, mutta Puijon todellinen uudistuminen ja kehittyminen on jäänyt vaatimattomaksi.

Puijon torni kerää nykyisin noin 80 000 kävijää vuodessa. Takavuosina tornissa käsi vuosittain jopa noin 200 000 ihmistä. Puijon maja huutaa remonttia. 18 huoneen hotelli on liian pieni kannattavaan liiketoimintaan.

Puijon urheilulaakson yleissuunnitelma valmistui vuonna 2015. Siinä on mietitty laajasti mitä kaikkea urheilualueelle, hiihtostadionin ja pesäpallostadionin välille voitaisiin mahdollisesti tehdä tulevaisuudessa.

Yleissuunnitelman kaikkien kohteiden toteutuminen maksaisi pelkästään paperilla yli 40 miljoonaa euroa. Suunnitelmassa alueelle on hahmoteltu muun muassa hotelli ja monitoimiareena.

Yleissuunnitelmassa on myös esillä hissilinjan toteuttaminen montusta ylös Puijon lakialueelle. Luontoväen mielestä hissilinjaa varten ei saa tehdä mitään hakkuita Puijon metsässä.

Viime vuosina Puijon tilannetta on käsitelty laajasti myös kaupunginvaltuuston vuonna 2010 hyväksymässä Puijon hoito- ja käyttösuunnitelmassa. Vuonna 2012 pidettiin myös laaja Puijo-foorumi.

Päättäjät tyrmäsivät golfkenttälaajennuksen

Tällä vuosikymmenellä on ollut esillä myös Puijon golfkenttäalueen laajentaminen yhdeksänreikäiseksi. Kaupunginvaltuusto äänesti laajennuksen nurin joulukuussa 2012. Golfkentän laajennukseen olisi tarvittu maata noin viisi hehtaaria. Puijon alue on noin 500 hehtaarin kokoinen ja siitä on luonnonsuojelualuetta 208 hehtaaria eli noin 40 prosenttia alueesta.

Puijon kehittäminen on ollut Kuopiossa esillä lähes jatkuvasti. Vuonna 2004 valmistui Puijon matkailun strategia. Osa kuopiolaisista muistanee myös Puijon luontotiedekeskuksen hankeselvityksen vuodelta 2007. Siinä oli perusideana tehdä luolasto maan sisään.

Puijon urheilukeskuksen kehittämistä on mietitty ja ideoitu laajasti jo 1950-luvulta lähtien. Hyppyrimäkiä on tehty vuosikymmenten aikana ja suurmäki valmistui vuonna 1998.

Kesäkauden toimintaa on vilkastuttanut vuonna 2008 valmistunut pesäpallostadion. Puijon kehitystä mietittäessä luonnonsuojelijat ovat tuoneet hanakasti oman mielipiteensä julki. Luonto edellä ja luontoa kunnioittaen -ajatukset ovat tulleet selviksi.

Suuri kysymys on raha. Kuka haluaa investoida liiketoimintaan Puijolle, jos ei ole selvyyttä kokonaisuudesta. Kaupunkia tarvitaan varmasti taustalla, mutta raha on tiukassa.

Kuka tai mikä taho saisi Puijon kehitystä ja asioita eteenpäin?