Varaslähtö Pihabongaukseen: Katso suora lähetys lintulaudalta

BirdLife Suomi järjestää viikonloppuna perinteisen Pihabongaus-tapahtuman. Me otimme varaslähdön jo perjantaiaamuna ja tarjosimme tilaisuuden seurata suorana lintujen talviruokintaa Janakkalassa. Tunnin aikana ruokinnalla vieraili useitakin eri lintulajeja, kuten tiaisia, sinisorsia, naakkoja, käpytikka – ja vierailipa lintulaudalla myös orava.

luonto
Grafiikka.
Yle

Lintuharrastaja Ari Lehtisen pihalla Janakkalan Turengissa linnuille on katettu pöytä koreaksi. Erikokoisissa siemenautomaateissa on tarjolla auringonkukansiementä, murskattua mantelia ja kilon rasvapötköjä, joissa on pähkinöitä ja siemeniä. Piha on Turengin keskustassa, rintamamiestalokorttelissa omakotialueella, missä myös jotkut Lehtisen naapurit ruokkivat lintuja talvisin. Alueen vanhoilla tonteilla on pensaita ja puita, mikä tarjoaa linnuille oivat olosuhteet tulla ruokinnalle. Tulijoita riittää, ja erikoisuutena viime vuosina pihan ovat löytäneet sinisorsat, sankoin joukoin.

– Niille on tarjolla kotimaista viljaa, kauraa ja ohraa, ja niillä on kovilla pakkasilla nälkä. Suurimmillaan kerralla olen laskenut jopa toistasataa sinisorsaa, kertoo Ari Lehtinen.

Alle puolen kilometrin säteellä pihasta on Myllyojan virtaava sulapaikka, missä sorsat viettävät yönsä. Toinen sorsien suosikkipaikka on jätevedenpuhdistamon laskuoja.

– Turengin talvehtiva sinisorsakanta on noin 600 yksilöä tänä talvena, ja niistä varmaan noin 300-400 sinisorsaa tässä käy vähän eri tahdissa syömässä. Koko Janakkalassa talvehtiva kanta on noin 1 100 yksilöä. Leudot talvet ovat aiheuttaneet sen, että talvehtivien sinisorsien määrä on kasvanut voimakkaasti.

Kaikki 2000-luvun talvet ovat olleet keskimääräistä leudompia. Mukaan mahtuu silti kovia pakkasjaksoja.

– Silloin viljaa kuluu jopa useita satoja kiloja, kertoo Lehtinen.

Tikli on löytänyt ruokinnat

Viime vuosina talviruokinnalla käyvissä lintulajeissa on tapahtunut muutoksia.

– Tikli, joka vielä 1980- ja 1990-luvuilla oli perinteinen rikkaruohokentillä viihtyvä laji, on löytänyt ruokinnat ja syö auringonkukansiementä siinä kuin vaikkapa pikkuvarpunenkin.

– Tikli on mielenkiintoinen pihalaji, nätti ja poikkeuksellinen, värikäs lintu, siinä on punaista, mustaa ja keltaista. Se on oikein ilopilleri lintulaudalla. Leudommilla säillä se ei tosin välttämättä tule kameran eteen, Lehtinen arvelee.

Uusina lajeina tänä talvena Lehtisen pihassa on vieraillut vuorihemppo, joka on liikkeellä urpiaisten ja vihervarpusten kanssa. Yksi naarastavikin on vieraillut sinisorsien kanssa ruokinnalla.

– Olen 50 vuotta lintuja ruokkinut ja uusi laji tässä vaiheessa on aika harvinaista. Veikkaanpa, että Suomen olosuhteisiinkin nähden se, että tavi käy piharuokinnalla, on aika erikoista.

Ruokaa tarjolle heti aamusta

Kokenut talviruokinnan taitaja muistuttaa, että linnuille on oltava ruokaa tarjolla heti aamun valjettua.

– Ruokinta-automaatti voi olla minkänäköinen tahansa, mutta tärkeintä on, että ruokaa on heti aamusta tarjolla ja automaatti on huollettu, puhdistettu lumesta ja ruoka saatavilla.

– Kaupoissa on tarjolla talipalloja verkkopusseissa, mutta ne ovat huonoja. Verkkoihin saattaa lintu huonolla tuurilla takertua jalastaan kiinni ja jäädä roikkumaan. Parempi on metallinen kehikko. Itselläni on minkkiverkosta tehdyt putkilot, joiden sisään rasvapötkön saa pudotettua. Ne eivät aiheuta linnuille ongelmia, muistuttaa Lehtinen.