Salin vuokraus maahanmuuttokeskustelulle sai koulutusyhtymän varpailleen – "Toisaalta painoivat sananvapaus ja kokoontumisvapaus"

Maahanmuuttopolitiikkaa vastustavan ryhmän suunnittelema keskustelutilaisuus Kokkolassa kohautti jo ennakkoon. Salia vuokraava koulutusyhtymä oli kahden vaiheella tilojensa vuokraamisen kanssa. Aikansa punnittuaan yhtymän johtaja ratkaisi pelin ja tilaisuus sai salinsa. Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen puolestaan odottaa asiallista keskustelua.

Kotimaa
Kuvakaappaus  Rajat ovat rakkautta -tapahtuman sivulta
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa vastustavat kansalaiset järjestävät Kokkolan Kampushallissa Rajat ovat rakkautta -tilaisuuden ensi sunnuntaina.

Keski-Pohjanmaa koulutusyhtymän johtaja Liisa Sadeharju sanoo yksityisen henkilön tiedustelleen jokin aika sitten yhtymän Kampushallin vuokraamista. Asiassa ei nähty sinällään mitään ihmeellistä.

Tilaisuuden luonne selvisi Sadeharjun mukaan vasta myöhemmin Facebook-markkinoinnin kautta.

Tunnistin niissä keskusteluissa, mitä Facebook-markkinoinnissa nousi pintaan, vihapuhetta ja syrjivää asennetta.

– Kun kuulin, millaisesta tapahtumasta oli kyse, ensireaktio ol,i voidaanko meidän tiloissamme järjestää tämän tyyppistä tilaisuutta. Tunnistin niissä keskusteluissa, mitä Facebook-markkinoinnissa nousi pintaan, vihapuhetta ja syrjivää asennetta.

"Ei edusta koulutusyhtymän maailmankuvaa"

Sadeharjun mukaan Rajat ovat rakkautta -tapahtuma ei edusta lainkaan koulutusyhtymän maailmankuvaa.

– Koulutusyhtymän toiminta on julkista viranomaistoimintaa, viranhaltijoina noudatamme Suomen lakia ja luotamme viralliseen turvallisuusjärjestelmään, rajavalvonnan ja turvallisuuden ylläpidon osalta.

Sadeharju sanoo myös, että koulutuskuntayhtymä on alueellaan merkittävä maahanmuuttajien kouluttaja.

– Meillä on lähtökohtana tasa-arvoinen, yhdenvertainen kohtelu. Vihapuheeseen ja syrjintään on nollatoleranssi ja niihin puututaan, jos niitä tulee tietoon.

Julkisuudessa olleissa kommenteissa epäiltiin muun muassa, että "tämä tantta yrittää estää tapahtuman". Liisa Sadeharju myöntää, että hän joutui julkisena viranomaisena pohtimaan, millaisia tilaisuuksia oppilaitoksen tiloissa voidaan järjestää.

– Onko kyse vihapuheesta, syrjinnästä etnisen taustan tai uskonnon perusteella, jotka ovat laissa kiellettyjä? Toisaalta painoivat sananvapaus ja kokoontumisvapaus.

Kun asiaa oli aikansa setvitty ja poliisikaan ei nähnyt estettä, tila päätettiin vuokrata.

Tynkkynen mukaan tietyin ehdoin

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastia Tynkkynen osallistuu tilaisuuteen yhtenä keskustelijana. Facebookin kautta kutsun puhujaksi saanut Tynkkynen sanoo osallistumisensa ehdoksi sen, että keskustelu pysyisi aisoissa, että "rasistiset tahot ja puhujat eivät osallistu keskusteluun".

– Vaikka tilanne on Suomessa maahanmuuton suhteen kestämätön, toivon, että jokainen ihminen miettisi kaksi kertaa ennen kuin menee latelemaan törkeyksiä. Sellainen puhe, kun ei edistä itse asiaa, sanoo Tynkkynen, joka puhuu myös ihmisvihamielisestä puheesta. Se on hänen mukaansa ihmisarvoa loukkaavaa.

Suomalaisessa julkisessa keskustelussa kuuluvan puheen sävy johtuu Sebastian Tynkkysen mukaan nykytilanteesta.

– Uskon, että syyt maahanmuuttajavihamieliseen puheeseen nousevat omista ja toisten kokemuksista. Mukana turhautumista sen tosiasian edessä, että politiikassa on tehty liian vähän näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Tämä puhe saadaan loppumaan, kun maahanmuuton valuviat korjataan.

Kokkolan sunnuntaiseen tilaisuuteen liittyen järjestetään vastamielenosoitus: Minun Kokkolani on avoin ja kansainvälinen. Tynkkysen sanoo sen kertovan siitä, että huomio yritetään kääntää pois itse asiasta.

– Näillä trolliporukoilla on tavoitteena se, että he pyrkivät kääntämään sitä viestiä ihan toiseen suuntaan, mihin ihmiset alun perin tarkoittavat. Mehän emme halua, että Suomeen tulee sellaisia ihmisiä, jotka eivät pysty sopeutumaan tänne ja käyttävät yhteiskuntaa hyväksi.