1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Pahin influenssakausi ohi jo ennen hiihtolomia?

Tänä talvena influenssa saattaa kaataa yhä useamman petiin jo ennen koululaisten hiihtolomia. Aiempina vuosina pahin aika on osunut juuri lomaviikoille.

Kuva: Stefanos Rapanis / EPA

Talven influenssaepidemia on edennyt niin vauhdikkaasti, että huippuviikot voivat olla ohi jo hiihtolomien aikaan. Sairastuneiden määrät ovat kasvaneet tavanomaista nopeammin viimeisten kahden, kolmen viikon aikana. Hiihtolomalla matkalle mielivien kannattaa vielä hankkia rokotus, sillä influenssa jyllää Suomessa monia muita maita aikaisemmin.

Influessakausi alkoi vuoden vaihteessa jotakuinkin samaan aikaan kuin viime vuonnakin. Tavanomaisen alun jälkeen epidemia on kuitenkin levinnyt aiempia vuosia nopeammalla vauhdilla. Todettujen influenssatartuntojen määrä pomppasi selvästi ylös jo tammikuun toisella viikolla.

Nyt ollaan tavanomaisesta noin 2-3 viikkoa edellä.

Niina Ikonen

Tahti on hieman yllättänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijoita. Yleensä huippuviikot ajoittuvat hiihtolomien aikaan.

– Nyt ollaan tavanomaisesta noin 2–3 viikkoa edellä, joten eniten tapauksia saattaa myös olla aikaisemmin, arvioi erikoistutkija Niina Ikonen.

Koska hiihtolomaviikot ovat tänä talvena kalenterissa hieman tavanomaista myöhemmin, voi hyvinkin käydä niin, että epidemian huippuviikot ovat ohitse jo ennen lomia.

Ikonen kuitenkin korostaa, että ennustaminen on vaikeaa, eikä kauden kestoa vielä voi ennakoida. Se on kuitenkin selvää, että niin sanottu sikainfluenssavirus kiertää kiusana vielä ainakin helmikuussa.

Tilanne vaihtelee nopeasti

Suurin syyllinen influessa-aallon etenemiseen on nyt nimenomaan sikainfluenssavirus eli A-tyypin H1N1-virus. Liikkeellä on myös toista A-tyypin virusta H3N2 ja jonkin verran B-tyypin virusta. Lisäksi kiusana on rino-, korona-, adeno- ja RSV-viruksia. B-influenssavirus voi mahdollisesti aiheuttaa lisää harmia kevättalvella, sillä se saapuu usein myöhemmin.

Todetut tartunnat ovat vain pieni osa kaikista tartunnoista. Niiden määrät kuitenkin kasvavat samaa vauhtia kun influenssan kaltaisten tautien vuoksi terveysasemille tehdyt käynnit.

Influenssaepidemia on jyllännyt etenkin Länsi-Suomessa ja edennyt muun muassa Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja osissa Pohjanmaata. Tilanne kartalla (siirryt toiseen palveluun) vaihtelee kuitenkin nopeasti. Esimerkiksi Kainuussa sikainfluenssaepidemia on jo taittunut.

Rokote voi pelastaa loman

Vaikka influenssatapaukset ovat lisääntyneet vauhdilla, rokotteen ottaminen kannattaa yhä, arvioidaan THL:ssä. Rokotesuoja kehittyy kahdessa viikossa. Vaikka sikainfluenssan huippukausi voi hyvässä tapauksessa olla ohitse tavanomaista aikaisemmin, voivat muut virukset aiheuttaa uusia piikkejä.

Influenssarokote on tärkeä matkailijan rokote.

Hanna Nohynek

Monissa muissa maissa influenssakausi on vasta alussa. Rokotteen ottaminen kannattaakin etenkin, jos hiihtolomalla on tarkoitus matkustaa ruuhkaisiin hiihtokeskuksiin tai ylipäänsä pohjoisen pallonpuoliskon alueilla.

– Influenssarokote on tärkeä matkailijan rokote, vaikka ihmiset sitä harvoin tulevat ajatelleeksi, sanoo erikoistutkija Hanna Nohynek THL:stä.

Suomen hankittuja rokotteita ei kannata jättää terveyskeskusten, apteekkien ja lääkäriasemien hyllyille turhaan seisomaan. Ensi talveksi hankitaan uudet rokotteet sen mukaan, mitä viruksia ennakoidaan tuolloin olevan liikkeellä.