1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkimusrekisterit syyniin – Helsingin yliopiston irtisanomisia tehdään menestysperustein

Helsingin yliopiston opetushenkilökunnan menestystä tullaan arvioimaan irtisanomisista päätettäessä. Sateinen keskiviikko kääntyi ennätyssynkäksi, kun yliopisto ilmoitti vähentävänsä lähes 1000 työpaikkaa seuraavan kahden vuoden aikana.

Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Helsingin yliopiston suomen kielen lehtori Terhi Ainilala kertoi pelänneensä jopa suurempaa lukua opetus- ja tutkimuspuolen irtisanomisiin. Irtisanomisia tullaan tekemään menestysperustein. Ainialan mukaan tutkimusrekistereitä on jo täydennetty ja tiedot ovat jo olemassa.

– Menestys opetuksessa ja ohjauksessa, julkaisuissa, ulkopuolisen rahoituksen arvioinnissa, yhteiskunnallisessa vaikuttavuudessa ja ylipäänsä tarve arvioida sitä, mitä yliopisto tarvitsee, Ainiala luettelee tulevia kriteerejä irtisanomisiin.

Hänen mukaansa on todella vaikea arvioida, keihin irtisanomiset tulevat kohdistumaan. Ainiala kertoo tuntevansa sympatiaa myös heitä kohtaan, jotka joutuvat irtisanomispäätöksiä tekemään.

– En tiedä tarkemmin, miten tämä syynääminen ja päätösten teko tässä sitten tehdään, Ainiala miettii.

Ainiala sanoo, että kyseessä ovat historiallisen suuret irtisanomiset.

– Ei tällaista ole aiemmin yliopistosektorilla nähty. Haluan luottaa, että sivistyksen ja koulutuksen merkitys vielä nähdään ja tätä tilannetta voidaan lähitulevaisuudessa vähän paikata, ainiala sanoo.

Opiskelijat surivat henkilökunnan ja itsensä puolesta

Keskiviikkoiltana Helsingin yliopiston edustalla paloi 980 kynttilää. Arvion mukaan yliopistolta vähenee saman verran työpaikkoja vuoden 2017 loppuun mennessä.

Tunnelmat ovat olleet apeat niin rehtorin kansliassa, opettajien riveissä kuin opiskelijoiden parissa. Irtisanomisia on tulossa yhteensä 570.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Susanna Jokimies kertoi opiskelijoiden olevan surullisia jokaisen irtisanottavan puolesta.

– Tämä on historiallisen synkkä päivä Helsingin yliopistolle, tieteelle sekä Suomen tulevaisuudelle. Olemme surullisia irtisanottavien puolesta, mutta myös erittäin huolissamme meidän opiskelijoiden tulevaisuuden puolesta, Jokimies kertoi Ylen Uudenmaan uutisille.

Jokimies pelkää, että opetushenkilökunnalle tulee tulevaisuudessa eteen hallinnollisia tehtäviä, jotka tulevat vaikuttamaan opettajien irtisanomisten lisäksi negatiivisesti opetuksen laatuun.

– Jos opettajia vähennetään, niin totta kai se vähentää myös opetuksen laatua. Alkaa tulla massakursseja eikä olekaan enää pienryhmäopetusta tai mitään, mikä koetaan laadukkaaksi opetukseksi, Jokimies harmitteli.

Rehtori: Tunnelmat ovat hyvin ikävät

Yliopiston rehtorin Jukka Kolan mukaan "piilohallinto" todella voi iskeä niihin henkilöihin, joiden tehtäviin hallinnolliset asiat eivät liity. Kolan mukaan sekä opetus- että hallintopuolen toimintoja pyritään uudistamaan parhaan mukaan. Tunnelma henkilökunnan puolella on ollut myös varsin apea.

– Tunnelmat ovat hyvin ikävät ja harmistuneet. Olemme todella pahoillamme siitä, minkälaisia leikkauksia joudumme tekemään, Kola sanoo.

Vielä ei ole selvää, esimerkiksi mille opetusaloille leikkaukset kohdistuvat. Kolan mukaan asiaa työstetään kevään mittaan.

– 106 miljoonan leikkaukset valtiolta ja nämä irtisanomiset eivät voi olla vaikuttamatta siihen, mitä me tehdään tutkimuksissa ja koulutuksissa. Joudumme miettimään mitä kaikkea opetusta voidaan tarjota.

Myllerrystä Helsingin yliopistossa lisää se, että yhtä aikaa henkilöstön vähentämisen kanssa yliopistossa on käynnissä hallinnon, tiedekunta- ja laitosrakenteen sekä koulutusohjelmien uudistus.