Kilpailuvirasto: Kumppaneita käräytetään hanakammin – Kartellin ylihinta jopa 40 prosenttia

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon satelee vakavia vihjeitä kartelleista selvästi takavuosia enemmän. Ilmiantojen taustalla on muun muassa taantuman kiristämä kilpailu ja kansainvälisyyden tuoma markkinoiden avautuminen.

talous
Kättely
Yle Uutisgrafiikka / Tiina Kokko

Kilpailuviraston ylijohtajan Timo Mattilan mukaan yksikin suuri kartelli voi nostaa kuluttajahintoja jopa 40 prosenttia, jos se on hyvin organisoitu. Kokonaishaitta yhteiskunnalle voi olla satoja miljoonia euroja tai jopa miljardiluokkaa.

– Vinkkejä on hyvin monenlaisia, mutta täytyy sanoa, että tällaisten vakavien vinkkien määrä on kasvanut selvästi.

Mattilan mukaan kartellit aiheuttavat suurta taloudelllista haittaa myös Suomessa. Hänen mukaansa näkyvissä on vasta jäävuoren huippu.

"Myös kansainväliset kartellit kiusana"

– Hyvin suunniteltu kartelli saattaa nostaa jopa 20–40 prosenttia hintoja.

– Näemme ainoastaan jäävuoren huipun. Kansainvälisyys merkitsee sitä, että eivät vain kotimaiset kartellit ole haittaamassa toimintaa vaan meillä toimii myös kansainvälisiä kartelleja.

Kartelliepäilyjä koskevat oikeudenkäynnit saattavat kestää vuosikausia ja vahingon aiheuttajat olla tipotiessään, kun jutut selviävät.

"Yrityksen johtoa pitäisi rangaista, eikä vain yritystä"

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Janne Tukiainen vetäisi nykyistä kovempaa linjaa. Tukiaisen mielestä yrityksen ohella myös yrityksen johto pitäisi panna henkilökohtaisesti rikosvastuuseen tekosistaan. Nyt seuraamusmaksut lankeavat yrityksille.

– Yhtiön johto on voinut hyvinkin vaihtua ennen kuin tapaus saadaan ratkaistua.

– Osakkeenomistajatkin voivat olla jo aivan toinen porukka kuin se, joka ehti nauttia hedelmistä. Toiset jäivät maksumiehiksi, Tukiainen sanoo.

– Henkilöiden, jotka ovat päättäneet näistä rikollisista sopimuksista, pitäisi olla maksajina tai istua linnassa.

"Kartellisakkoja pitäisi korottaa reippaasti"

– Jos halutaan ennaltaehkäisevä vaikutus, mikä pitäisi huomioida, niin siihen nähden nämä sakot ovat naurettavan pieniä. Tämä on ongelmana muissakin maissa kuin Suomessa, Tukiainen sanoo.