yle.fi-etusivu

Suuryhtiöiden verovälttely vaikeutuu uuden OECD-säädöksen myötä

Uuden sopimuksen mukaan ylikansallisten yhtiöiden on maksettava verot maahan, jossa ne tekevät tuloksensa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet lähes kaikki OECD-maat, Suomi mukaan lukien.

talous
Angel Gurría
Angel Gurría Yle

Google, Facebook, Amazon ja monet muut kansainväliset jättifirmat joutuvat entistä tarkempaan syyniin veronkierron estämiseksi. Suurin osa OECD-maista on allekirjoittanut sopimuksen, jonka tarkoitus on edistää läpinäkyvyyttä ja estää yhtiöiden monimutkaisia verojärjestelyitä.

Keskiviikkona allekirjoitetun sopimuksen mukaan suuryrityksen on kerrottava, missä maissa yritys toimii ja kuinka paljon se maksaa veroja kuhunkin maahan. Yhtiön pitää maksaa verot maahan, jossa se tekee tuloksensa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kuvailee, että kyse on pikemmin läpinäkyvyyden lisäämisestä kuin uudesta säädöksestä. Sopimuksessa on 15 verotuksen avoimuuteen tähtäävää kohtaa, jotka saneltiin viime vuoden G20-kokouksessa vastatoimena ylikansallisten yhtiöiden verovälttelylle.

OECD:n pääsihteerin Angel Gurrían mukaan sopimus edesauttaa välittömästi kansainvälistä yhteistyötä muun muassa yhtiöverotukseen liittyen.

– Tämä on paljon kaivattu työkalu, jolla yritykset saadaan maksamaan reilusti osuutensa veroista, Gurría kertoi puheessaan.

31 allekirjoittaneen (siirryt toiseen palveluun) maan joukossa ovat muun muassa Suomi, Ruotsi, Viro, Iso-Britannia, Saksa ja Australia. Yritysten verotustietojen on oltava näkyvillä kaikissa maissa, jotka ovat mukana sopimuksessa.