1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Skitsofrenian synnystä mielenkiintoista tutkimustietoa

Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu mielenkiintoinen yhtäläisyys skitsofrenian, aivojen toiminnan ja tietyn geenin kesken. Havainto voi auttaa taudin syyn selvittämistä ja siten myös lääkkeide kehittämistä.

Kuva: Yle

Yhdysvaltain kansallinen mielenterveysinstituutti (National Institute of Mental Health) on kertonut saaneensa mielenkiintoista tutkimustietoa skitsofrenian synnystä. Löydökset antavat mahdollisuuksia taudin uusien hoitomuotojen kehittämiselle, instituutti kertoo.

Uusi havainto yhdistää taudin aivoissa normaalistikin tapahtuvaan prosessiin. Lapsilla ja nuorilla aikuisilla aivot karsivat hermosolujensa "risteyskohtien", synapsien määrää.

Joskus synapseja poistuu liikaa. Tutkijat vertaavat tapahtumaa siihen, kun puutarhuri poistaa ruusupensaasta ylimääräisä nuppuja ja joskus tulee leikanneeksi nupuista liian suuren osan ja pensas jää paljaaksi.

Synapsien poistaminen ei kuitenkaan suoraan aiheta sairautta, mutta se voi johtaa taudin puhkeamiseen yhdessä muiden tekijöiden kanssa.

Sairastuneiden ja terveiden keskuudessa tehdyissä DNA-tutkimuksissa tutkijat ovat löytäneet geenin, joka nostaa sairastumisriskiä 30 prosenttilla. Kyseinen geeni, nimeltään C4, säätelee myös synapsien poistamista.

Tämä yhteys voi olla tärkeä taudin syntymekanismin selvittämisessä. Tutkijathan ovat jo aiemmin todenneet, että nuorina skitsofreniaan sairastuneilla aivojen hermosynapsien määrä on ollut poikkeuksellisen pieni.

Skitsofrenia-mielisairauteen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä noin yksi prosentti väestöstä. Taudinkuvaan liittyvät voimakkaat aistiharhat ja vainoharhaisuus.

Mielenterveysinstituutin tutkimus on julkaistu Nature-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).