Yksi maailman viimeisistä kommunistimaista uusi johtoaan – näin perustellaan kommunismin paremmuutta demokratiasta

Vietnamin johto ei tehnyt puoluekokouksessa suuria muutoksia. Puolueen pääsihteerinä jatkava Nguyen Phu Trong sanoo kollektiivisen päätöksenteon toteuttavan demokratiaa, koska siinä vastuu niin virheistä kuin onnistumisistakin jakautuu.

Ulkomaat
Pääministeri Nguyen Tan Dung (oik.) ja puolueen pääsihteeri Nguyen Phu Trong (vas.) Vietnamin kommunistisen puolueen 12. kansallisen kongressin avajaisseremoniassa Hanoissa 21. tammikuuta 2016.
Pääministeri Nguyen Tan Dung (oik.) ja puolueen pääsihteeri Nguyen Phu Trong (vas.) Vietnamin kommunistisen puolueen 12. kansallisen kongressin avajaisseremoniassa Hanoissa 21. tammikuuta 2016. Hoang Dinh Nam / AFP

Vietnamin kommunistinen puolue on päättänyt viisi päivää kestäneen puoluekokouksensa. Kokouksessa valittiin puolueen ja samalla valtion ylin johto.

Puolueen pääsihteerinä jatkaa uuden viisivuotiskauden 71-vuotias Nguyen Phu Trong. Hän toimii myös maata hallitsevan puolueen 19-jäsenisen politbyroon puheenjohtajana.

Trong valittiin puoluekokouksessa lähes yksimielisesti. Hänellä oli kuitenkin hetken aikaa vastaehdokas, väistyvä pääministeri Nuyen Tan Dung.

Kampanjan aikana Trongin kannattajat syyttivät pääministeriä korruptiosta ja huonosta hallinnosta. Nämä ongelmat ovat Vietnamissa laajalle levinneitä.

Vastahakoinen maan johtaja

Iäkäs Nguyen Phu Trong kertoi, ettei ollut erityisen halukas jatkamaan vastuullisessa virassaan:

– Ikäni on korkea, terveys rajallinen, tietonikin ovat rajalliset. Pyysin voivani astua syrjään, mutta velvollisuudesta puoluetta kohtaan jouduin ottamaan tehtävän vastaan.

Trongin ei uskota suuremmin muuttavan maan johdon politiikkaa. Vietnamissa kommunistinen puolue hallitsee rautaisella otteella 93-miljoonaista väestöä, jonka enemmistöllä ei juurikaan ole sananvaltaa päätöksiin. Päätökset tekee puolue, jolla on 4,5 miljoonaa jäsentä.

Puoluejohtajan mielestä demokratia toteutuu Vietnamissa aidommin kuin muissa monipuoluemaissa.

– Vietnamissa on yhden puolueen valta, mutta meilläkin on demokratian ja johtajien vastuullisuuden periaate. Muussa tapauksessa ongelmista syytettäisiin koko ryhmää ja ansiot kasautuisivat yksilöille, hän kehui kollektiivista päätöksentekoa.

– Muualla maailmassa on esimerkkejä, joissa sanotaan, että maa noudattaa demokratian sääntöjä, mutta todellisuudessa päätökset tekee yksi ainoa henkilö.

Trong sanoo haluavansa kehittää Vietnamia siten, että siitä kehittyy moderni, teollistunut valtio.

Vietnamin ohella maailmassa on neljä maata, joissa kommunistisilla puolueilla on hallitseva asema. Ne ovat Kiina, Pohjois-Korea, Kuuba ja Laos.

Lähteet: AP, Yle