Väyrynen ei palaamassa eduskuntaan vielä pariin vuoteen

Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen pitää mahdollisena, että hän vaihtaisi europarlamentin Arkadianmäkeen mutta "tuskin vielä vuoden sisällä". Pääministeri Juha Sipilän hän sanoo kuuntelevan vääriä neuvonantajia.

Aamu-tv
Paavo Väyrynen
Keskustan kunniapuheenjohtaja ilmoitti aiemmin vetäytyvänsä puolueen päättävistä elimistä. Haastattelussa hän kertoi miten puolueessa vaikuttamisesta tuli hänen mukaansa mahdotonta.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoitti maanantaina jäävänsä sivuun keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan työstä.

Ylen aamu-tv:ssä Väyrynen sanoi uskovansa, että enemmistö keskustan kannattajista on hänen kanssaan samanmielisiä eli tyytymättömiä puolueen nykyiseen linjaan. Väyrynen ei kuitenkaan kutsu heitä peräänsä vaan kehottaa kannattajiaan vaikuttamaan linjaan puolueen sisältä päin.

Oman linjansa ajamiseksi Paavo Väyrynen teki kansalaisaloitteen liittyen euroalueen jäsenyyteen. Aloite sai kokoon tarvittavat 50 000 kannattajaa ja se menee eduskunnan käsittelyyn. Samalla on herännyt spekulaatioita Väyrysen paluusta kansanedustajaksi.

– Tuskinpa vielä vuoden sisällä. Voi olla, että jossain vaiheessa palaan. Olen vähän kieli poskessa sanonut, että niin kauan kuin eduskuntatalon remontti on käynnissä, tuskin palaan.

Eduskuntatalon peruskorjaus päättyy ensi vuoden lopulla, ja Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaistunto joulukuussa 2017 on pyrkimys pitää peruskorjatussa täysistuntosalissa.

Väärä joukkue

Välejään keskustan puheenjohtajaan pääministeri Juha Sipilään Paavo Väyrynen kuvailee "asiallisiksi". Väyrynen sanoo heidän olevan kahdenkeskisissä keskusteluissa samaa mieltä asioista, mutta hallitusryhmä ja puolue toimivat aivan toisin kuin on keskusteltu.

– Hänellä [Sipilällä] on mielestäni vääränlainen joukkue ja väärät neuvonantajat. Koko ministeriryhmä koostuu liberaaleista.

Politiikan toimittajat luonnehtivat Sipilän sisäpiirin koostuvan puoluesihteeri Timo Laanisesta, valtiosihteeri Paula Lehtomäestä, poliittisesta erityisavustajasta Riina Nevamäestä sekä puolueen varapuheenjohtajista Annika Saarikosta, Anu Vehviläisestä ja Juha Rehulasta.

Paavo Väyrynen pelkää keskustan olevan matkalla kohti uutta murskatappiota seuraavissa vaaleissa, ja sinne puoluetta Väyrysen mielestä ajaa juuri edellä mainittu "joukkue", jonka vetämänä edellisetkin vaalit käytiin.

Ei enää mukeja

Vaikka kansanedustajuus olisi vielä Väyrysen puntarissa, presidentiksi hän ei myönnä havittelevansa. Vuokko ja Paavo -mukeja ei ole tarkoitus varastosta kaivaa.

– En aio olla ehdolla presidentinvaaleissa. Olen ilmoittanut tukevani Sauli Niinistön uudelleenvalintaa luottaen siihen, että hän pitää Suomen sotilaallisesti liittoutumattomana ja puolueettomana maana.