1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsi käännyttää jopa 80 000 turvapaikanhakijaa

Viime vuonna noin 163 000 ihmistä haki Ruotsista turvapaikkaa. Heistä noin 55 prosentin oletetaan saavan myöntävän vastauksen.

Ulkomaat
Tilapäisiä rajatarkastuksia Malmössa 12. marraskuuta 2015.
Rajatarkastuksia Malmössa 12. marraskuuta 2015. Stig-Åke Jonsson / EPA

Ruotsin hallitus on antanut poliisille ja maahanmuuttovirastolle tehtäväksi käännyttää jopa 80 000 ihmistä, jotka hakivat Ruotsista turvapaikkaa viime vuonna, kertoo Dagens Industri -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Vuoden 2015 aikana noin 163 000 ihmistä (siirryt toiseen palveluun) haki Ruotsista turvapaikkaa. Heistä noin 55 prosentille oletetaan myönnettävän turvapaikka.

– Meillä on edessämme suuri haaste. Tulemme tarvitsemaan lisää resursseja ja enemmän yhteistyötä viranomaisten välillä, Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman sanoo lehdelle.

Maasta käännytettävien määrä on Ruotsissa ennennäkemätön. Turvapaikan saa suhteessa kuitenkin yhtä suuri määrä ihmisiä kuin aikaisempinakin vuosina. Turvapaikanhakijoiden määrä nousi Ruotsissa vuodesta 2014 noin puolella.

Käsittelyaika venyy

Hakemusten käsittely (siirryt toiseen palveluun) kesti Ruotsissa vuoden 2015 alussa suurin piirtein 180 päivää, mutta loppuvuoteen mennessä aika oli venynyt jo noin 250 päivään.

Turvapaikkapäätöksiä tehtiin Ruotsissa viime vuonna vajaa 59 000, ja niistä myönnettyjä turvapaikkoja on noin 32 600. Hakemuksia jätettiin yhteensä 163 000, eli yli satatuhatta on vielä käsittelemättä.

Tilauslentoja kotimatkalle

Ruotsin hallitus ja poliisi ovat DI:n mukaan samaa mieltä siitä, että käännytettävien kohdalla kannattaa käyttää tilauslentoja mieluummin kuin reittilentoja.

– Luulen, että saamme nähdä enemmän varsinkin EU:n järjestämiä tilauslentoja, Ygeman sanoo.

Hakemusten hylkäämiset voivat Ruotsin mukaan myös johtaa siihen, että turvapaikanhakijat menevät maan alle. Ruotsin poliisi, joka suorittaa käännyttämiset, onkin valmistautunut tähän.

– Tulemme työskentelemään intensiivisesti tämän asian kanssa, rajapoliisin päällikkö Patrik Engström kertoo DI:lle.

Ruotsi valmistautuu myös vaikeuttamaan niiden henkilöiden työntekoa, joilla ei ole oleskelulupaa.

Palautussopimuksia on vaikea toteuttaa

Ruotsi neuvottelee tällä hetkellä palautussopimuksista muun muassa Afganistanin ja Marokon kanssa. Irakin kanssa sopimus on jo olemassa, mutta käytännössä sillä ei ole ollut kovin suurta merkitystä.

Turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia hankaloittaa nimittäin se, ettei monilla turvapaikanhakijoilla ole henkilöllisyystodistusta. Kansalaisuudesta ei ole varmuutta, joten monet maat ovat vastahakoisia ottamaan vastaan palautettavia.

Varsinkin yksin tulleita lapsia on vaikea palauttaa. Lapsille pitäisi löytyä vastaanottajaksi luotettava sukulainen.

Lue seuraavaksi