1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylen Venäjän erikoistoimittaja: Itärajan repeäminen ei todennäköistä

Venäjää hyvin tunteva Ylen erikoistoimittaja Marja Manninen huomauttaa, että uhkakuvia Suomen itärajan repeämisestä on maalailtu ennenkin, esimerkiksi 1990-luvun alussa Neuvostoliiton romahdettua.

Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen on seurannut itänaapurin vaiheita 26 vuotta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Ylen entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marja Manninen ei pidä turvapaikanhakijoiden laajaa rynnistystä Suomen maastorajalle idässä todennäköisenä. Lännen Media uutisoi tänään torstaina, että Suomen viranomaiset valmistautuvat itärajan laajaan repeämiseen.

– Kyllähän se mahdollinen on, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan todennäköinen. Varsinkaan jos näihin lähtömaihin kantautuu tieto siitä, että rajan ylitys ei ole suinkaan varmaa ja, että pyrkijöitä rahastetaan aika systemaattisesti. Eihän tämä reitti silloin kovin houkuttelevalta näytä, Manninen arveli torstaiaamuna Ylen radiouutisissa.

Manninen huomautti, että samaa uhkakuvaa on maalailtu ennenkin. Esimerkiksi 1990-luvun alussa pelättiin, että Suomeen tulisi Neuvostoliiton romahdettua joukoittain venäläisiä.

Venäläisiä ei tullut, mutta sen sijaan Suomeen tuli Venäjän kautta joitain satoja somaleita.

Mannisen mukaan kaiken kaikkiaan viime vuosina itärajan kautta on tullut Suomeen melko vähän turvapaikanhakijoita.

– Useimmat ovat tulleet nimenomaan maastorajan kautta, eli siinä mielessä tässä kyllä on tapahtunut jonkinlainen muutos, hän jatkoi.

Manninen muistutti myös, että Rajavartiolaitos on luonnollisesti myös huolissaan omista resursseistaan.

Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston päällikkö, prikaatikenraali Pasi Kostamovaara varoitti Lännen Median haastattelussa, että laittoman maahantulon laajeneminen rajanylityspaikoilta maastorajoille tarkoittaisi sitä, ettei Rajavartiolaitoksella olisi enää mahdollisuuksia kattavaan valvontaan.