Ranskalaisella Arevalla on viiden miljardin rahavaje

Areva on tehnyt neljä vuotta tappiota, ja sen arvioidaan pian kertovan, että myös vuosi 2015 oli pakkasella. Reaktoriliiketoiminta on menossa toiselle valtaosin valtio-omisteiselle energiayhtiölle, mutta melkoinen juridinen probleema koituu siitä, kenelle kuuluvat vastuut Olkiluodon ongelmista.

Kuva: Daniel Karmann / EPA

Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva kertoo tarvitsevansa lisärahaa viisi miljardia euroa tervehdyttääkseen taseensa.

Neljä vuotta tappiota tehneen yrityksen mukaan Ranskan valtio, joka on pääomistaja 87 prosentin osuudella, osallistuu pääomitukseen ja lupaa taata ongelmallisen yrityksen talouden tasapainotuksen. Arevan arvellaan pian kertovan, että myös vuosi 2015 oli pakkasella.

Areva rakentaa uusia ydinvoimareaktoreita Koillis-Ranskaan ja Suomeen, Olkiluotoon. Molemmat hankkeet takkuavat pahasti.

Ranskan hallitus on suostunut suunnitelmaan, jonka nojalla energiayhtiö EDF hankkii itselleen Arevan reaktoriliiketoiminnan. Viime vuonna hinnaksi sovittiin liki 2,7 miljardia euroa, nyt tarjous on laskenut 2,5 miljardiin. Arevan mukaan kyse on koko liiketoiminnasta.

Ranskalainen uutistoimisto AFP kertoo kuitenkin, että EDF ostaa omakseen toiminnasta vain 51–75 prosenttia. Epäselvää on se, kumman valtaosin valtio-omisteisen yrityksen kontolle jäävät vastuut Olkiluoto kolmosen myöhästymisestä. Reaktorin oli määrä toimia vuonna 2009 – tämän päivän arvioidaan nyt koittavan vuonna 2018.

Olkiluodon kolmosreaktoria rakennuttava Teollisuuden Voima vaatii rakentajayhtiö Arevalta 2,6 miljardin euron korvauksia, kun taas Areva vaatii TVO:lta 3,4 miljardia euroa. Ranskan talousministeri Emmanuel Macron oli viikko sitten sitä mieltä, että kiistaan on saatava ratkaisu tammi–helmikuussa.

EDF:n ja Arevan välinen kauppa on määrä saada päätökseen ensi vuonna, mikäli viranomaiset siihen suostuvat.