1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän ulkoministeriö sanoo ymmärtävänsä Suomen huolen pakolaiskysymyksessä

Venäjällä ei ole velvollisuutta estää ihmisiä lähtemästä maasta, vaikka heillä ei ole Schengen-viisumia, maan ulkoministeriö toteaa.

Turvapaikanhakijoita puomiasemalla 3 kilometriä Alakurtista itään 23. tammikuuta odottamassa Venäjän rajavartiolaitoksen lupaa jatkaa matkaansa Suomen Sallan Kelloselän raja-asemalle. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Venäjän ulkoministeriön tiedotusosasto on julkaissut lausunnon koskien Venäjältä Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita.

Lausunnossa sanotaan, että Venäjä ymmärtää Suomen huolen pakolaiskriisistä ja on valmis keskustelemaan kaikista tähän liittyvistä kysymyksistä rakentavassa ja kunnioittavassa hengessä.

Venäjän raja- ja siirtolaisviranomaiset eivät halua, että pakolaisvirta kasvaisi, ja tekevät ennaltaehkäisevää työtä Venäjän Federaation lainsäädännön rajoissa.

On kuitenkin tärkeätä muistaa, ettei Venäjän laki eivätkä Venäjän kansainväliset velvoitteet kiellä maata päästämästä rajansa yli ihmisiä, joilla ei ole Schengen-viisumia, ulkoministeriö toteaa.

Ulkoministeriö viittaa lausuntonsa lopussa Venäjän ja Suomen välisiin rajavalvontaa koskeviin yhteistyösopimuksiin vuosilta 1960, 1993 ja 1994. Samoin viitataan Venäjän ja EU:n sopimukseen vuodelta 2006 koskien takaisinottoa, tämä sopimus allekirjoitettiin vuonna 2010.

Venäjän ulkoministeriön lausunto venäjäksi löytyy tästä (siirryt toiseen palveluun).