"Liikuntaa ja toimintaa, mutta luonnon ehdoilla" – näin keskusteltiin Puijon kehittämisestä

Frisbeegolfia, alamäkiluistelua, ulkoseikkailuratoja. Kelkkamäkeä, flowparkkia ja perinteistä pulkkailua. Ideoista ei ollut Puijo-keskustelussa pulaa.

Puijon Pesis
Puijon maja
Toni Pitkänen / Yle

Vuosien saatossa Puijon matkailun pelastajaksi on nostettu jos jonkinlaista aktiviteettia. Onko mahdollista keksiä vielä jotain uutta? Yle Kuopion Puijo-aiheinen keskustelu eteni totuttuun tapaan eri ääripäiden välillä, mutta monia sovitteleviakin ratkaisuja löydettiin.

Esille nousivat havainnot alueen rispaantuneisuudesta. Hotelli ja sen yleisötilat ovat liian pienet ja vaatimattomat, golfkenttä on huonossa kunnossa, mäkihyppyrinnekin on vanhan mallinen. Jos lasketteluakin uhkaa alasajo, mitä alueelle jää?

Golf + frisbeegolf = sama kenttä?

Nykyisellään Kuopion kaupunki ylläpitää Puijon laella sijaitsevaa golfkenttää. Ylläpito maksaa kaupungille, mutta tuo sille myös jonkin verran rahaa. Kentän kehittäminen vetää yleisöä kahteen suuntaan. Osa haluaisi laajentaa kenttää nykyisestä, osan mielestä nykyistäkään pientä kenttää ei olisi tullut rakentaa.

"Harvalukuinen golffaajien joukko on jo saanut pilata maisemaa ja luontoa kylliksi, enempää rakentelua ja raivausta ei tarvita! Näpit irti Puijon ainutlaatuisesta luonnosta!" - nimimerkki Puijo säilytettävä entisellään

Vaikka golfaajien määrä Suomessa on vielä montaa muuta lajia suurempi, osa olisi valmis muuttamaan golfkentän toiminnan esimerkiksi harrastajamääriään nostavan frisbeegolfin käyttöön. Nimimerkki Golfari on asiassa diplomaattisempi.

"Ehdottaisin, että Puijon golfkentällä voisi ensi kesänä pelata sekä perinteistä että frisbeeegolfia. Se ei vaatisi juuri mitään muutoksia kenttään. Kun aikanaan kunnostetaan kenttä tasoituskelpoiseksi golfkentäksi, sitten pitäisi frisbeekenttää varten vähän avartaa väyliä. Sehän käy hyvin koskematta luonnonsuojelualueeseen."

Nimimerkki Puijolainen muistuttaa, että frisbeegolf on Kuopiossa erittäin suosittua, ja jopa normaalisti vähän liikkuvat teinipojat ovat löytäneet lajin.

"Peikkometsän frisbeegolfradalla pelataan aamusta yöhön ja jonot ovat pitkät. Huuhan rata ei paljon helpottanut tilannetta. Siispä frisbeegolfrata Puijolle!"

Lapsiperheet kaipaisivat aktiviteetteja

Frisbeegolfin oheen Puijolle toivotaan perinteisten lajien lisäksi myös muita uusia harrastusmahdollisuuksia. Alamäkiluisteluradan rakentaminen Puijon mäeltä alas olisi tätä päivää ja tulevaisuutta, toteaa Puijon ystävä. Seikkailija toivoo alueelle ulkoseikkaluratoja aikuisille ja lapsille. Muitakin lajeja ehdotettiin.

"Toivoisin kelkkamäkeä, flowparkkia eli kiipeilyä puissa, alamäkiluistelua, yms. Toimintaa ja toimijoita. Puijon torniin pääsylippumaksu ei houkuttele viisilapsista perhettä" - Ruutelituu

Myös nimimerkki Tornimies haluaa alueelle enemmän toimintaa lapsiperheille.

"Tornin juurelle tarvitaan aktiiviteettejä. Pelkkä ruoka ei houkuttele turisteja tai savolaisia siellä käymään. Siispä tarvitaan jotain muuta, kuten MM-tason frisbeegolf-rata, maastopyöräratoja metsään, isompi parkkialue, reitti laskettelijoille Antikkalan rinteille."

Aina ei tarvitse rakentaa uutta

Nimimerkki _Monipuolisuutta _muistuttaa, että liikkumiseen ei aina tarvita rakennettua ympäristöä.

"Metsässä voi kävellä, juosta, suunnistaa, sienestää, pyöräillä, hiihtää, geokätköillä, harrastaa koiran kanssa vaikkapa ihmisten etsimistä tai jäljestämistä, kiipeillä puissa, tehdä temppurataa lasten kanssa, keräillä villiyrttejä, rakentaa majoja... Vain mielikuvitus on rajana!"

Samoinajattelee nimimerkki Retkeilijä.

"Hyvä esimerkki oli puolentoista vuoden takainen Puijo liikuttaa -tapahtuma, jossa kaupunkilaiset pääsivät kokeilemaan valtavaa harrastusmahdollisuuksien kirjoa. Ei siis tarvita action-puistoja, vaan halukkaita toimijoita ja yhteistyötä."

Niinkin helppo laji kuin pulkkailu on Puijolla tätä nykyä vaikeaa. Nimimerkki _Puijosta "ulkoilumekka" _kertookokemuksistaan.

"Viime sunnuntaina Antikkalan ala-asemalla oli runsaasti pulkkailijoita. Lähinnä pieniä pulkkailijoita, sillä käytössä oli vain parkkipaikalta hisseille laskeva mäki. Rinteeseen ei saanut mennä, ymmärrettävistä syistä. Jos Antikkalassa saataisiin kehitettyä esim. pulkkailuolosuhteita siten, että se houkuttelisi väkeä viikonloppuisin, arkisinkin toki, siinä voisi olla lisätulomahdollisuus yrittäjälle. Oheen nykyistä huomattavasti houkuttelevampi kahvio, josta tuloja."

Mistä esikuvia?

Täysin Puijon kaltaisia, keskellä kaupunkia sijaitsevia luontokohteita voi olla Suomesta hankala löytää. Jos esikuvia kehittämiseen halutaan, niitä on haettava laajemmalta.

"Puijo oli aikoinaan Suomen matkailun tunnetuin ikoni Aulangon ohella. Aulangolla menee hyvin, hotellit, kaksi golfkenttää ym. Puijolla ei ole muuta kuin torni. Laskettelurinteen laajennus, golfkentän parannus tasoituskelpoiseksi. Köysirata. Ampumahiihtorata pesäpallostadionille. Helpompi hiihtolenkki Puijon ympärille" - Puijon entinen asukas.

"Jyväskylän Laajavuoressa voi käydä katsomassa miten saadaan kansaa liikkeelle. Parkkis aina täynnä, on seikkailupuistoa, helppoa latua, kahvilaa, hotellia, golffia, laskettelua…. Kompaktisti saatavilla samasta paikasta. Ei hajallaan kuten Puijolla nyt"- Oltsu.

Myös nimimerkki HK kehottaa ottamaan mallia Laajavuoresta:

"Antikkalaan talveksi alamäkiluistelurata ja kesäksi alamäkiautoilurata."

Vai onko näin sittenkin hyvä?

Kaiken ideoinnin ohessa moni kyseenalaistaa Puijolle suunniteltavan ohjelman tarpeellisuuden. Nimimerkki _Less is Moren _mielestä Kuopiossa ja sen läheisyydessä on on niin paljon aktiviteetteja, että Puijon voisi antaa säilyä rauhallisena.

"He jotka ehdottavat esimerkiksi köysirataa, kuinka monta kertaa he itse sitä oikeasti käyttäisivät? Kävisikö taas niin, että tuhlataan aikaa, rahaa, energiaa ja luontoa johonkin, joka kiinnostaa ihmisiä siihen asti että kyllästyy ja suurinta osaa ei ollenkaan? Mitä sitten tehdään kun maailmalla ovat Puijon kaltaiset metsät muodissa ja olemmekin tuhonneet sen erilaisilla aktiviteettimahdollisuuksilla? Nauttikaa luonnosta, koska se on vielä mahdollista."

Nimimerkki _Harakka _muistuttaa, että sekä matkailutoimintojen että luontoarvojen yhtäaikainen edistäminen on mahdollista.

"Hienoa jos hiihtostadionin urheilulaaksoa kehitetään, mutta itse Puijon laella pääpainon pitäisi olla metsän tarjoamissa ulkoilu- ja hiljentymismahdollisuuksissa. Ei sinne sirkusta tarvita, kun luonto tarjoaa mielenkiintoisempaa katsottavaa. Kuopiota pitää kehittää ja kasvattaa sekä kaupunkirakennetta tiivistää, mutta Puijon kaltainen kaupungin lähes keskustassa oleva luonnonpuisto on rikkaus josta pitää pitää kiinni."