yle.fi-etusivu

Sijoitusyhtiö vetäytymässä Lahden lasitehtaan elvytyksestä

Sijoitusyhtiö Kanom on jättäytymässä syrjään Lahden lasitehtaan uudelleen käynnistyksestä. Riskiä pidetään liian suurena.

talous
Lasia liukuhihnalla.
Lahden lasitehtaan liukuhihnat ovat vaarassa pysähtyä.Yle

Lahden lasitehtaan elvytysyritys on kokenut takaiskun.

– Kanom on nyt sivussa lasitehtaan asioista. Emme ole pöydän ääressä enää, sanoo sijoitusyhtiö Kanomin toimitusjohtaja Martti Hintikka.

Ajatus, että Kanom lähtisi elvyttämään Lasitehdasta sijoituksillaan on toimitusjohtaja Martti Hintikan mukaan hyvin epätodennäköistä.

– Se on kaukainen ajatus. Tutkimme markkinoita ja liiketoiminnan kannattavuutta, riski on liian suuri. Markkinoilla on tapahtunut paljon. Voi olla, että hanke jollain lailla jatkuu, mutta puhun vain Kanomin puolesta en Lahden lasitehtaan, joka on Pilkingtonin omistuksessa.

Hintikka huomauttaa, että hankkeen ympärillä on ollut muitakin toimijoita.

Sijoitusyhtiöllä iso rooli elvytyksessä

Syksyllä esille tulleessa elvytyssuunnitelmassa Kanomin osuus oli noin kolmannes yhteensä 30 miljoonan euron rahoituspaketista.

– Paljon saisi tapahtua, jotta Kanom ryhtyisi tähän uudelleen. Emme halua kaataa hanketta, mutta olemme väärän tyyppinen sijoittaja tähän, Hintikka sanoo ja jatkaa:

– En tahdo tuomita Lahden lasitehtaan käynnistämishanketta, mutta meille tämä on turhan riskiä toimintaa. Kanom tarjoaa tasaista pitkäaikaista tuottoa sijoittajilleen, joten lähdemme vain hankkeisiin, joissa näköpiirissä on vakaa osinkotuotto.

Pilkington tai sen omistava Nippon Sheet Glass -group ei ole vielä kommentoinut uusinta käännnettä lasitehtaan ympärillä.

Tasolasien tuotanto Lahden lasitehtaalla lopetettiin keväällä 2012.