Sipilä ja Medvedev kohtaavat ensi kertaa – nämä neljä asiaa nousevat neuvottelupöydälle

Venäjältä Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat ovat perjantaina selvä ykkösaihe pääministerien tapaamisessa Pietarissa. Lue tästä neuvottelupöydän polttavimmat kysymykset.

Ulkomaat
Dmitri Medvedev ja Juha Sipilä
Venäjän pääministeri Dmitrin Medvedev tapaa pääministeri Juha Sipilän perjantaina 29. tammikuuta Pietarissa. Kyseessä on pääministeri Sipilän ensimmäinen vierailu Venäjälle. Joan Valat / EPA ja Roni Rekomaa / Lehtikuva

1. Turvapaikanhakijat akuutein aihe

Pääministerit käyvät varmasti keskustelua siitä, kuinka vapaasti Venäjä aikoo päästää Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat rajan yli. Voiko tilanne kärjistyä niin, että Suomeen saapuisi mahdollisesti tuhansia, kenties jopa kymmeniätuhansia ihmisiä?

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona, että maalla ei ole velvollisuutta pysäyttää ihmisiä rajalle, kun he pyrkivät Suomeen ilman Schengen-viisumia.

Linjaus poikkeaa aikaisemmasta Suomen ja Venäjän rajanviranomaisten yhteistyöstä. Venäjä ei ennen päästänyt rajalta eteenpäin matkustajia, joilta puuttuu vaadittavia matka-asiakirjoja.

Venäjän yhteistyöhalukkuus on perustunut osittain siihen, että keskustelut EU:n ja Venäjän välisestä viisumivapaudesta ovat sujuneet näin paremmin.

Nyt hanke viisumivapaudesta on haudattu, sillä ilmapiiri on kiristynyt Venäjän vallattua Krimin niemimaan vuonna 2014. Näin myöskään asian eteen ei tarvitse ponnistella.

Kantalahden hotelli Pomor-Turissa turvapaikanhakijat ovat odottaneet päiväkausia pääsyä Suomeen.
Turvapaikanhakijat ovat odottaneet Venäjän Kantalahdessa pääsyä rajan yli Suomeen vanhoissa Ladoissa.Antti Kuronen / Yle

2. EU on Venäjälle kolmas pyörä

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev yrittää todennäköisesti vakuuttaa pääministeri Sipilälle, että Suomen ja Venäjän kahdenkeskinen yhteistyö on hyödyllisempää kuin EU:n kautta tapahtuva yhteistyö.

Samaa sanomaa ovat levittäneet myös muut Venäjän johtohenkilöt, jotka ovat puhuneet viime aikoina jatkuvasti EU:n hauraudesta.

Monet johtavat poliitikot ovat sanoneet uskovansa, että Schengen-alue hajoaa ja EU:ssa puhkeaa vakavia sisäisiä kiistoja.

3. Venäjä ajaa kaupan elvyttämistä

Suomen ja Venäjän välinen kauppa on hiipunut EU-pakotteista johtuen. Presidentti Vladimir Putin toisti tämän useaan kertaan viime kesänä, kun hän tapasi presidentti Sauli Niinistön Moskovassa.

Niinistö totesi tuolloin, että kaupan valitettavan hiipumisen taustalla ovat Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Myös pääministeri Medvedev pyrkii todennäköisesti vakuuttamaan suomalaiselle virkaveljelleen, että Suomen olisi hyvä elvyttää kauppasuhteitaan Venäjälle.

Medvedevin kanslian tiedotteen mukaan keskustelussa ovat myös muun muassa energia-alan kysymykset. Voidaan siis olettaa, että Hanhikiven ydinvoimalahanke nousee keskusteluun.

4. Venäläisten asema Suomessa taas tapetilla

Pavel Astahov
Pavel AstahovJuri Kochetkov / EPA

Venäjän tiedotusvälineissä on viime vuoden lopusta lähtienkerrottu jälleen melko ahkerastivenäläislasten huostaanotoista Suomessa.

Muun muassa Venäjän lapsiasiamiehen Pavel Astahovin mukaan noin 50 venäjänkielistä perhettä on viimeisen neljän vuoden aikana kärsinyt suomalaisten sosiaaliviranomaisten toimista.