Koe uusi yle.fi

Finnair ja Tallink sijoittavat Guggenheimiin – "Lisää matkailijoita maahan"

Taloustutkimuksen mukaan matkailualalle voisi Guggenheim-museon ansiosta tulla yli 400 työpaikkaa ja matkailu- sekä ravintola-alalle lisätuloa kymmeniä miljoonia euroja.

Kotimaa
Guggenheimin tontin ilmakuva kuvattuna ylhäältä Kaivopuistosta päin aurinkoisena talvipäivänä.
Guggenheim Helsinki -hankkeelle varattu tontti Eteläsatamassa Helsingissä. Panu Nikkola / Lentokuva

Viisi suurta matkailualan yritystä on päättänyt sijoittaa Guggenheim Helsinki -hankkeeseen yhteensä yli miljoona euroa.

Viime viikolla kerrottiin, että yksityistä rahaa keräävä Guggenheim Helsingin-tukisäätiö on saanut kasaan yli kaksi kolmasosaa tavoittelemastaan yli 27 miljoonasta eurosta. Tämä summa on määrä käyttää Guggenheimille maksettavaan lisenssimaksuun.

Tänään kerrottiin, että sijoittajia ovat muun muassa Eckerö Line, Finnair, Tallink Silja, Taksi Helsinki ja Viking Line. Ne pitävät taidemuseota tärkeänä investointina, joka kehittää matkailua ja tuo turisteja Helsinkiin.

Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen sanoo, että Suomi tarvitsee vetonaulan, joka houkuttelee maahan lisää matkailijoita ja tuo uusia tulovirtoja. Taloustutkimuksen mukaan matkailualalle voisikin Guggenheimin ansiosta tulla yli 400 työpaikkaa ja matkailu- sekä ravintola-alalle lisätuloa kymmeniä miljoonia euroja.

Viime keväänä hotelli- ja ravintola-ala kertoi omasta panoksestaan hankkeen hyväksi.

Guggenheimin säätiö on arvioinut museon käyttökustannuksiksi 13,1 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi museon rakentamisen on arvioitu maksavan 130 miljoonaa euroa.

Päätöstä museon tulosta Helsinkiin ei ole tehty.