Moneen kertaa purettu ja aina uudelleen kuumentunut Sompasauna on Helsingin kulttuuriteko 2015

Helsingin Sompasaaressa, Kalasataman jättimäisten työmaiden takana piileskelevä sauna on lämmittänyt löylyttelijöitä jo vuodesta 2011. Sompasauna ry:n ylläpitämä yleinen ja yhteisöllinen sauna on noussut myös turistien suosioon omaleimaisella meiningillään.

kulttuuri
Sompasauna sisältä.
Yle

Helsingin kulttuuriteko 2015 -palkinto on myönnetty Sompasauna ry:lle. Yhdistys ylläpitää ja kehittää Kalasatamassa sijaitsevan Sompasaunan toimintaa.

Sompasauna sijaitsee Kalasataman uuden asuinalueen takana merenrannassa. Vuosien varrella sauna on joutunut taistelemaan olemassaolostaan kaupungin rattaita vastaan, sillä virallista lupaa sillä ei alun alkaen ollut. Sauna on myös purettu useaan otteeseen.

Voittajan valinnut Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta painotti perusteluissaan Sompasaunan aitoa yhteisöllisyyttä ja omalaatuista luovuutta sekä sitkeyttä.

– Sompasauna edustaa paitsi saunakulttuuria myös suomalaista sisukkuutta. Kaikille avoin löylypaikka on rakennettu talkoovoimin, purettu ja jälleenrakennettu, ilman minkään valtakunnan tukea. Se edustaa urbaania omatoimisuutta, kyvykkyyttä ja halua ottaa haltuun käyttämäksi jäänyttä kaupunkitilaa. Tämä halukkuus tekee Helsingistä paremman paikan asua ja elää, perustelee lautakunnan puheenjohtaja Jukka Relander (vihr.) palkinnon osoitetta.

Turistijoukko löysi Sompasaunan ja toimittajan sattumalta.
Sompasauna kesällä 2012Yle

Seitsemättäkertaa jaetun palkinnon rahallinen arvo on 5 000 euroa. Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta valitsi tunnustuksen saajan kaupunkilaisilta syksyn aikana tulleiden lähes 700 ehdotuksen pohjalta.

Palkittuun saunaan pääsee kylpemään kesäisin kuka tahansa, kun tekee puut ja pitää paikan siistinä. Talveksi sauna on suljettu pikkusaunaa lukuunottamatta. Poikkeuksen tekee ensi lauantai, kun saunalla juhlitaan Helsingin kulttuuriteko -palkintoa lauantaina kello 17.30 alkaen, kunnon löylyillä totta kai.

Kulttuuriteko 2015 -palkinnon lisäksi kulttuuri- ja kirjastolautakunta jakoi kunniamaininnan Mustikkamaalla toimivalle yhteisökahvila MuuMaalle sekä näyttelijä Noora Dadulle Minun palestiinani -esityksestä Teatteri Takomossa.