Syyrialaiset aktivistit kampanjoivat somessa rauhanneuvotteluja vastaan

Aktivistit pyytävät #DontgotoGeneva -hashtagilla Syyrian oppositiota boikotoimaan Geneven neuvotteluja. Rauhanneuvottelujen on määrä alkaa perjantaina Sveitsissä.

Ulkomaat

Syyrialaiset aktivistit ovat käynnistäneet kampanjan sosiaalisessa mediassa, kertoo televisioyhtiö Al Jazeera (siirryt toiseen palveluun). #DontgotoGeneva (siirryt toiseen palveluun) -hashtagilla aktivistit haluavat saada Syyrian opposition boikotoimaan kiisteltyjä Geneven rauhanneuvotteluja.

Jotkut aktivistit ovat syyttäneet Syyrian oppositioita Syyrian kansan vaatimusten sivuttamista.

– Täällä Syyriassa me tiedämme, että mikään ei muutu neuvotteluiden aikana tai niiden jälkeen. Oppositio haluaa vain poliittisen voiton ulkomailla. Miksi he muuten olisivat itse ulkomailla, jos he kerran edustavat Syyrian kansaa, nimettömänä puhunut aktivisti sanoi Al Jazeeralle.

Syyrian hallitus on ilmoittanut osallistuvansa YK:n johdolla käytäviin neuvotteluihin. Opposition edustajat eivät vielä ole päättäneet osallistumisestaan. Oppositioryhmittymä haluaa saada YK:lta selvyyden erityisesti humanitaarisista kysymyksistä, ennen kuin se tekee päätöksen.

Kuka saa osallistua?

YK:n Syyrian erityisedustaja Staffan de Mistura ei ole kutsunut neuvotteluihin kurdien PYD-puoluetta ja sen sotilaallista siipeä YPG:tä, joita Turkki pitää terroristijärjestöinä. Turkki uhkaa boikotoida neuvotteluita, jos kurdiryhmät ovat mukana.

Venäjä puolestaan vaatii kurdien mukanaoloa, koska kurdit ovat tärkeä osa Isis-järjestön vastaisessa sodassa.

Isis-järjestön ja Syyrian al-Qaidan, eli al-Nusran rintaman edustajia ei ole kutsuttu Geneveen.

Syyrian rauhanneuvottelujen on määrä alkaa perjantaina Sveitsin Genevessä. Alun perin neuvottelujen piti käynnistyä tämän viikon maanantaina, mutta aloitusta jouduttiin lykkäämään.

Rauhanneuvotteluiden odotetaan kestävän kuusi kuukautta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.