yle.fi-etusivu

Helsingin ensikoti supistaa toimintaansa – yksi osasto kiinni

Supistuksia joudutaan tekemään, koska kunnat eivät enää osta ensikotipalveluita viime vuosien tapaan. Ensikoti oli aiemmin lähellä jopa sulkemista, mutta toiminta onnistuttiin lopulta pelastamaan.

Kotimaa
Ensikoti.
Ensikoti. Kuvituskuva.Yle

Helsingin ensikoti joutuu supistamaan toimintaansa. Vähennysten jälkeen ensikodissa on paikat enää neljälletoista perheelle.

Vallilassa toimivan ensikodin paikkalukua pienennetään neljällä ja tämän seurauksena se joutuu sulkemaan yhden kolmesta osastostaan.

Supistuksia joudutaan tekemään, koska kunnat eivät enää osta ensikotipalveluita viime vuosien tapaan. Syynä tähän on kuntien heikko taloustilanne ja se, että kunnat satsaavat nykyään omiin perhekuntoutuspalveluihinsa.

– Entiseen toiminnan laajuuteen ei ole enää palaamista. Kun toiminta pyörii pelkästään kunnilta saatavien maksutuottojen varassa, niin ratkaisu on sitten tämä, kertoo Helsingin ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen.

Loppukin oli lähellä

Manninen paljastaa, että ensikodin toiminta uhkasi lakata jopa kokonaan vuoden 2014 loppupuolella.

Entiseen toiminnan laajuuteen ei ole enää palaamista.

Helsingin ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen

– Siinä vaiheessa meillä oli täällä ehkä neljä perhettä. Ennuste näytti joulukuulle, että meillä ei saata olla yhtäkään perhettä. Silloin ajattelin, että näinkö Suomen historian ensimmäinen ensikoti lopettaa toimintansa.

Kurssi kääntyi kuitenkin lopulta nousuun. Mannisen mukaan kunnissa tajuttiin, että vauvaperheitä ei kannata jättää auttamatta.

– Valtaosa perheistä tulee ensikotiin siksi, että syvä kriisi on vienyt vanhempien voimavarat, joka estää turvallisen vanhemmuuden toteuttamisen. Jos perheen jättää vailla riittävää apua, niin vauvan tilanne vaarantuu niin, että loppujen lopuksi ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sijoittaa vauva. Se taas ei ole taloudellisesti ja inhimillisesti kestävä ratkaisu.

Helsingin ensikodin tulevaisuus näyttää Mannisen mukaan valoisalta haastavista ajoista huolimatta.

– Tällä hetkellä kysyntää on sen verran, että sitä mukaa kun asiakkuuksia päättyy, niin uusia olisi tulossa.