Rovaniemen ilmanlaatua mitataan

Rovaniemellä on aloitettu ilmanlaadun mittaukset. Ne kestävät noin vuoden. Mittauspisteitä on kaksi, joista toinen on kaupungin keskustassa Ruokasenkadulla ja toinen pientaloalueella Korkalovaarassa, liikennepuistossa Konkelontiellä.

ilmasto
Näkymä talviselta Rovaniemeltä.
Rovaniemellä turvapaikkapäätöstä odottaa yli tuhat ihmistä. Joitakin kymmeniä pakkaseen ja toimettomuuteen tuskastuneita irakilaisia on lähtenyt takaisin kotimaahan ennen turvapaikkapäätöstä.Maija-Liisa Juntti / Yle

Mittauspaikat valittiin siten, että toinen paikoista olisi tyypillinen keskustan mittauspiste, jossa näkyisi muun muassa liikenteen päästöt ja hiekoitushiekan pölyt. Toinen asema sijaitsee Suosiolan voimalaitoksen vaikutusalueella ja edustaa pientaloaluetta.

Aikaisempien mittauksien perusteella tiedetään, että ilma Rovaniemellä on niin hyvää, että tarvetta jatkuvaan ilmanlaadun mittaamiseen ei ole, vaan noin vuoden kestävä jakso täyttää valtioneuvoston asetuksen mukaisen mittausvelvoitteen.

Mittaukset kattavat typen oksidit, hengitettävät hiukkaset, pienhiukkaset ja rikkidioksidin.

Mittaukset tehdään Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n ja Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnan yhteishankkeena. Mittaukset maksavat noin 50 000 euroa.

Mittausten tuloksia voi seurata reaaliajassa ilmanlaatu-portaalista (siirryt toiseen palveluun).