Traktori saa villapaidan – vanha ferkku kukkii pitsejä ja isoäidinneliöitä

Joroislaisella liikenneasemalla voi nähdä väripilkun, joka on vielä keskeneräinen neulegraffiti. Traktoria peittävän teoksen tekemiseen osallistuu jopa 50 ihmistä. Ohikulkijatkin ovat innostuneet lähettämään traktorin villapaitaan tilkkuja.

Kotimaa
Virkatuilla ja neulotuilla tilkuilla koristeltu traktori.
Pekka Havukainen / Yle

1950-lukulainen Ferguson-traktori peittyy kirjavan-kukertavaan neuleasuun, jonka osat koostuvat eri tekniikoilla tehdyistä paloista. Neulegraffitista löytyy jo virkattuja, neulottuja ja tölkkiklipsutekniikalla tehtyjä osia.

Traktori on tarkoitus pukea renkaita ja pakoputkea myöten. Iloa työhön tuo, että jokainen pala on tekijänsä näköinen, eikä niistä etsitä virheitä. Luovuudelle ei neulegraffitissa ole rajoja.

50 innokasta neuloo, virkkaa ja klipsuilee

Tilkkutäkkimäisen neulegraffitin äiti on joroislainen käsityöharrastaja ja alan yrittäjä Riikka Denby-Pettersson, joka on saanut neulekahvilaporukkansa lisäksi mukaan myös Soisalon opiston virkkaus- ja klipsuryhmät.

– Idea on vain, että yhdessä tekemisen ilossa kikatellaan, tehdään, opetellaan, pöllöillään ja nauretaan. Välillä meitä on paikalla viisi, välillä viisikymmentä. Ei tarvitse olla mestari, ei tarvitse olla täydellinen, ja jokaisen palaa joudutaan varmasti muokkaamaan, kun sitä ommellaan kiinni, kertoo Denby-Pettersson.

Jo keskeneräisenäkin tilkutettu traktori on herättänyt ohikulkijoiden kiinnostuksen.

– Ihmiset ovat olleet täysin riemuissaan. Ohikulkijatkin ovat lähettäneet lisää osia, ja meidän facebook-ryhmän kautta tulee jo melkein mittatilaustyönä paloja. Ollaan saatu kukkia, virkkauksia, neulomuksia. Mielellään otetaan lisääkin. Traktori puolestaan on lahjoitus Jari-Pekan liikenneasemalta, se on meille iso asia, sanoo Denby-Pettersson.

Traktorin vieressä ovat esillä fillari, puistonpenkki ja ilmoitustaulu, jotka nekin on puettu neulegraffitein. Teoksen on tarkoitus valmistua 19. maaliskuuta eli Minna Canthin päivään mennessä. Tuolloin pidetään virallinen julkistamistilaisuus, joka saa juhlavan nimen Koeajo. Pönötystä välttelevässä tapahtumassa on luvassa musiikkia, mahdollisesti jopa Elvis.

Käsityöopettajan painajaisesta harrastajaksi ja yrittäjäksi

Denby-Pettersson kuvailee olleensa kouluikäisenä käsityöopettajan kauhu. Kun käsityötunnilla koulussa piti tehdä lapaset, niistä tuli täydellisen eripariset.

– Olin täydellisen jurpo käsitöissä, itkin ja tein. Aikuisikää lähestyessä minua rupesi ärsyttämään, että siskoni osasi neuloa tosi kauniita villapaitoja, minä en. Sisuunnuin ja harjoittelin äidin, siskon ja mummon avustuksella. Siitä se sitten iski, neuloosi, meidän neulojien ja virkkaajien tauti.

Nykyään Denby-Petterssonin puikoilta syntyy villapaitoja, joissa on paljon hänen rakastamiaan värejä.

– Olen ihan koukussa ja nautin tekemisestä, tunnustaa Denby-Pettersson.