1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Lahtelaisen fanituksen ruumiillistuma? Pelicans ja kaupungin vaakuna tatuoituna nahkaan

Todellinen kotiseuturakkaus ja urheilufanius tikataan ihoon. Lahtelainen Niko Leskinen toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja tatuoi ihoonsa Pelicansin logon ja Lahden vaakunan. Saa olla aika turkoosi sydän, että tekee näin, ihastellaan Pelicansista.

Kuva: Yle / Suvi Turunen

Niko Leskinen, 23, on yksi heistä, jotka rakastavat kotiseutuaan niin paljon, että hän on halunnut tatuoida sekä kaupungin vaakunan että kiekkojoukkueen logon ihoonsa. Leskinen kypsytteli ajatusta vuosia, kunnes rohkaistui.

Hän otti käsivarteensa yhdistelmätatuoinnin. Olkapäähän tatuoitiin Lahden kaupungin vaakuna ja jääkiekkoseura Pelicansin logo.

– En kadu yhtään, että otin tämän tatuoinnin, kertoo Leskinen.

Leskinen innostui penkkiurheilusta jo nuorena ja into on vain kasvanut. Tuoretta tatuointiaankin hän esitteli Facebookin kaupunkiryhmässä, jossa kuva uudenkarheasta kuvasta iholla keräsi satoja tykkäyksiä ja kannustuksia.

Tämä merkitsee minulle todella paljon, vaikka ihmiset eivät vaan sitä välttämättä ymmärrä.

Niko Leskinen

– Päivääkään en vaihtaisi pois Lahden Pelicansin kannattajana. Tämä on niin paljon muutakin kuin vain urheilua, mies kommentoi tatuoinnista kiinnostuneille Facebookissa.

Turkoosi vaatekaappi – ja sydän

Rakkaus lahtelaisseuraan näkyy myös Leskisen vaatekaapissa, josta löytyy fanituotteita ja paljon turkoosia.

Päällisin puolin miehen saama palaute kuvista on ollut myönteistä, vaikka muutama huolestunut huomautuskin on tullut.

Urheilujoukkueet elävät faneista, joille kannattajuus on elämän asia.

Jesse Pyykkö

– Olen kuullut muutamia kommentteja, joissa ihmeteltiin, että mitäs sitten, jos logot ja vaakunat muuttuvat. Silloin tatuoinneilla on nostalgia-arvoa! En tiedä ketään, kenellä olisi vastaava yhdistelmä tatuoituna.

Pelicansin viestintävastaava Jesse Pyykkö pitää kiekkojoukkueen tatuoimista ihoon "ultimaattisena kannattajuuden osoituksena". Seura kokee vastaavat eleet kunnianosoituksena lajille ja joukkueelle.

– Urheilujoukkueet elävät faneista, joille kannattajuus on elämän asia. Saa olla aika turkoosi sydän, että ottaa tatuoinnin. Silloin on täydellä sydämellä mukana. Todella siisti homma!

Pyykkö myöntää, että tatuoinnit ovat myös joukkueelle hyvää mainosta. Viestintävastaavalle on aiemminkin tullut vastaan Pelicans-tatuointeja.

Niko Leskiselle jääkiekko on paljon muutakin kuin urheilua. Se on elämäntapa. Kuva: Suvi Turunen / Yle

Hän on nähnyt ihoon tikattuja joukkueen logoja ja esimerkiksi Pasi Nurmisen kasvot tatuoituna pohkeeseen.

Kommellus vieraspelireissulta jäi mieleen

Niko Leskinen on juuri sellainen fani, josta Pelicansin Pyykkö puhuu: kannattaja koko sydämeltään. Leskinen käy päivisin koulussa opiskelemassa siivousalaa koulutuskeskus Salpauksessa. Illat ja vapaat täyttää penkkiurheilu, fanittaminen ja jäähallissa matsien seuraaminen.

Päivääkään en vaihtaisi pois Lahden Pelicansin kannattajana.

Niko Leskinen

Hän kiertää sekä kiekkopeleissä että jalkapallojoukkue FC Lahden peleissä.

Lahtelainen liigakiekko on kulkenut viime vuodet kuin Salpausselän harjuja mukaillen – mäkisiä maastoja. Ainoa mitalin tuonut kiekkokausi on piirtynyt vahvasti mieleen.

– Muistoja vuosien varrelta on niin paljon, että kaikkea ei edes jaksa muistaa. Joskus vieraspelimatkalla bussi hajosi kesken kotimatkan ja siinä moni odotteli pienessä sievässä kotiin pääsyä metsän keskellä, Leskinen kertoo.

Hän lisää samaan syssyyn, että myös kiekkofinaali keväällä 2012 oli huikea kokemus. Silloin Lahdessa oli kova kiekkobuumi. Mutta uskollinen kannattaja pysyy joukkueensa mukana silloinkin, kun kaukalossa menee vähän heikommin.

Entä, jos pelikaani tai vaakuna iholla muuttaa muotoaan?

Vaikka Pelicans-kuvan ja Lahden vaakunan tikkauttaminen ihoon oli Leskisen mukaan kivuliasta, hän harkitsee, josko tatuointikokoelma kasvaisi tulevaisuudessa. Käsivarressa on vielä tilaa ja toinen käsivarsi on kokonaan tatuointia vailla.

Vieraspelimatkalla bussi hajosi kesken kotimatkan, ja siinä moni odotteli pienessä sievässä kotiin pääsyä metsän keskellä.

Niko Leskinen

– Ensimmäisen tatuoinnin jälkeen tuli kuume, että haluan lisää. Jos otan tulevaisuudessa vielä jonkin tatuoinnin, se vaatii kypsyttelyä.

Leskinen ei ole huolissaan siitä, että pelikaani tai kotikaupungin vaakuna venyisi tai muuttuisi iholla ajan myötä.

– En ole punttisali-ihminen, jolla tatuoinnit muuttaisivat muotoaan. Tai sitten pitäisi bodailla vain toista kättä.