1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Viikko tieteessä: Tietokone päihitti strategiapelissä ihmisen ja suurin aurinkokunta löytyi

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle, Päivi Meritähti / Yle, Wu Hong / EPA

Tietokone päihitti Euroopan mestarin go-pelissä

Parikymmentä vuotta sitten uskottiin, ettei tekoäly pärjää ihmiselle aasialaisessa strategiapeli gossa ainakaan sataan vuoteen. Nyt Euroopan mestari kuitenkin hävisi Googlen kehittämälle keinoälylle tuhansia vuosia vanhassa lautapelissä. Voittoa on pidetty tietokoneelle todella kovana saavutuksena. Maaliskuussa maailman paras go-pelaaja kohtaa tietokoneen.

Vuonna 1997 maailma kohisi IBM:n Deep Blue -nimisestä tietokoneesta, joka voitti ensimmäisenä ihmisen kehittämänä koneena šakkiottelun maailmanmestaria vastaan. Garri Kasparovin kärsimää tappiota pidettiin historiallisena saavutuksena keinoälyn kehityksessä.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Merissä on pian enemmän muovia kuin kalaa

Maailman meriin päätyy muovijätettä samaan tahtiin kuin jos meriin kipattaisiin jäteautollinen joka minuutti, kertoo tuore raportti. Muovijätteen määrä ylittää kalojen määrän lähivuosikymmeninä, todennäköisesti nopeamminkin, sillä muovin määrä kasvaa, kun taas kalakannat heikkenevät.

Kiinalainen mies ui meressä kelluvien roskien keskellä Qingdaossa elokuussa 2007. Kuva: Wu Hong / EPA

Antibiootit pilaavat lasten suolistoa

Suomessa käytetään muita Pohjoismaita enemmän makrolidi-antibiootteja lapsilla. Helsingin yliopiston tutkimuksessa niillä todettiin olevan paljon enemmä haittavaikutuksia lasten suolistoon kuin penisiilini-antibioteilla. Varhaisten elinvuosien aikana toistuvasti käytettyjen makrolidikuurien jälkeen suoliston mikrobit eivät välttämättä toivu enää entiselleen.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Brittitutkimuksessa taas löydettiin äidinmaidosta uusi toivonkipinä (siirryt toiseen palveluun) taistelussa antibioottiresistenttejä bakteereja vastaan.

Skitsofrenian syntymekanismi tarkentui

Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu yhtäläisyys skitsofrenian, aivojen toiminnan ja tietyn geenin kesken. Havainto voi auttaa taudin syyn selvittämistä ja siten myös lääkkeiden kehittämistä. Uusissa tutkimuksissa skitsofreniaa ja muitakin mielenterveyshäiriöitä pystytään myös havaitsemaan aivoista mahdollisesti jo ennen taudin puhkeamista.

Kuva: Arja Lento/YLE

Suurin tunnettu aurinkokunta löytyi

Tähtitieteilijät ovat havainneet suurimman toistaiseksi tunnetun planeettajärjestelmän (siirryt toiseen palveluun). Siihen kuuluu vain yksi planeetta, mutta sen kiertoradalla on mittaa sitäkin enemmän. Planeetta on kaasujättiläinen ja noin tuhannen miljardin kilometrin päässä tähdestään. Se on siis noin 7 000 kertaa kauempana kuin Maa on Auringosta. Vastaavan kokoisia suuria planeettajärjestelmiä on havaittu vain yksittäisiä viime vuosina.

Suurin toistaiseksi tunnettu planeettajärjestelmä. Kuva: Simon Murphy / Australian National University