1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelit

Go-peli mittaa tekoälyn kyvyt – Euroopan mestari hävisi, maailman paras asettuu pian vastaan

Parikymmentä vuotta sitten uskottiin, ettei tekoäly pärjää ihmiselle aasialaisessa strategiapeli gossa ainakaan sataan vuoteen. Maaliskuussa yksi maailman huipuista mittaa osaamistaan go-ohjelman kanssa.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Vuonna 1997 maailma kohisi IBM:n Deep Blue -nimisestä tietokoneesta, joka voitti ensimmäisenä ihmisen kehittämänä koneena šakkiottelun maailmanmestaria vastaan. Garri Kasparovin kärsimää tappiota pidettiin historiallisena saavutuksena keinoälyn kehityksessä.

Noihin aikoihin arvioitiin, että šakkiottelun voittaminen ei ollut aivan tavaton juttu, ja todellinen haaste keinoälylle olisi kiinalainen strategiapeli go.

Voi kulua sata vuotta ennen kuin tietokone voittaa gon – ehkä pidempääkin.

Piet Hut

– Voi kulua sata vuotta ennen kuin tietokone voittaa gon – ehkä pidempääkin, arveli tuolloin astrofyysikko ja go-harrastaja Piet Hut The New York Timesissa.

Ei kulunut sataa vuotta, eikä täyttä kahtakymmentäkään. Saavutuksesta kertoo tiedejulkaisu Nature. (siirryt toiseen palveluun)

Hut arveli  1997, että voitto go-pelissä osoittaisi keinoälyn alkavan olla samalla tasolla ihmisälyn kanssa. Ilmeisesti Googlen DeepMind-yhtiön kehittämä AlphaGo -ohjelma on nyt tuolla tasolla, koska se löi Euroopan Go-mestarin Fan Huin selvästi luvuin 5-0.

Fan kertoo tappion ottaneen lujille. Ennen peliä hän uskoi voivansa voittaa tietokoneen.

– Ensimmäisen pelin jälkeen muutin strategiaani ja taistelin entistä lujemmin, mutta hävisin, Fan sanoi.

Maaliskuussa vastaan asettuu maailman huippupelaaja

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Kiinassa kehitetty go on Kiinassa kehitetty lautapeli, jota on pelattu ehkä jopa 4000 vuotta. Siinä pelaajat yrittävät vallata vastapuolelta alueita tai vangita vastustajan kiviä.

Vaikka säännöt kuulostavat helpoilta, on itse peli tavattoman mutkikas ja vaatii analyyttistä ajattelua. Aasiassa gon harrastajia on jopa kymmeniä miljoonia.

Gon hallitsevan tekoälyn kehittämisen vaikeudesta kertoo sekin, että aiemmin IBM:n Deep Bluen kaltaiset ohjemat ovat kyenneet voittamaan vain go-amatöörejä.

Todellinen koitos Googlen AlphaGo -ohjelmalle on edessä maaliskuussa, kun se ottaa yhteen maailman ehkä parhaan go-pelaajan Lee Sedolin kanssa.

Sanotaan niin, että olemme hyvin pettyneitä, jos häviämme pelin maaliskuussa.

David Silver

AlhpaGo-ohjelmaa kehittäneessä DeepMind-yhtiössä uskotaan voittamiseen – tai ainakin sen mahdollisuuteen.

– Sanotaan niin, että olemme hyvin pettyneitä, jos häviämme pelin maaliskuussa. Koskaan ei voi tietää, kaikki on mahdollista. ihmisillä on hihassaan monia temppuja, joita vastaan emme voi harjoitella, sanoo kehitystyöhön osallistunut David Silver DeepMindista.