Nuorten työpajasta tuli myös polkupyörien merkkihuolto: "Toiminta sopii pajalle hyvin"

Valtion rahoittama työpajatoiminta saa kiitosta. Pajat ovat keskittyneet kädentaitoihin eli lähinnä nikkarointiin. Perhossa huolletaan myös polkupyöriä. Toiminnassa aktivoidaan ilman koulutuspaikkaa tai työtä jääneitä alle 29-vuotiaita.

ilmiöt
Työpajaohjaaja Jari Haapaniemi näyttää Tiina Vehkalammelle, kuinka polkupyörän takavaihtajaa säädetään.
Juha Kemppainen / Yle

Paikkakunnalla toimii kaksi polkupyörien myyjää, joilta aloite on tullut. Lähin huoltopiste sijatsee Kokkolassa, jonne on matkaa noin 100 kilometriä. Paikkakunnalle kaivattiin pyörähuoltoa.

– Kauppiaat ottivat yhteyttä, ja minä totesin, että toiminta sopii pajalle hyvin, kertoo ohjaaja Jari Haapaniemi.

Yhteistyö polkaistiin helposti käyntiin.

Me emme saa kilpailla paikallisten yritysten kanssa

Jari Haapasaari

– Ei siinä ollut mitään ihmeellistä. Soitin valmistajille, ja he olivat myötämielisiä ja toivottivat tervetulleeksi mukaan. Tämä toiminta on alkanut hiljattain, mutta olemme kuitenkin huoltaneet jo monia pyöriä. Talvella kannattaa tuoda pyörät huoltoon, sillä keväällä on kiirettä ja odotusaika saattaa venyä.

Työpajasta työhön tai opiskelemaan

Työpaja on ollut toiminnassa noin 4,5 vuotta. Tällä hetkellä pajalla on vain neljä ihmistä, mikä on hyvä asia. Aikaisemmin nuoria on ollut keskimäärin 7 - 8. Monet ovat saaneet opiskelu- tai työpaikan. Toiminta koetaan hyväksi.

– En usko, että nuoret täällä kävisivätkään, jos ei tästä jotain hyötyä olisi. Toiminta jatkuu toistaiseksi , eikä kukaan ole edes väläyttänyt paikan lopettamista. Kunnan kannalta on hyvä, että nuoria ei ole tämän enempää, jatkaa Jari Haapaniemi.

Työpajassa tehdään arkisin lähinnä puutöitä. Kunta teetättää pieniä remontteja ja maalaushommia.

– Päiväkoteihin olemme tehneet esimerkiksi kalustoja. Kädentaitoja tarvitaan ja moni nuori ei ole aikaisemmin kokeillutkaan ja yllättäviä taitoja löytyy. He ovat myös sitoutuneita toimintaan ja tykkäävät käydä täällä.

Yhteistyötä toivotaan lisää.

– Kaikki ideat ovat tervetulleita. Jos joku vaan keksii pajan toimintaan sopivan idean, niin kannattaa ottaa yhteyttä. Me emme saa kilpailla paikallisten yritysten kanssa, sanoo Jari Haapaniemi.

ANTTI KETTUMÄKI